Per gram cocaïne gaat er 4m² tropisch regenwoud verloren in het productieproces.
Milieu, Milieu, Stampmedia, Drugs, Cocaïne -

Cocaïneproductie beschadigt tropisch regenwoud

Cocaïnegebruik kan niet alleen schadelijk zijn voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. De voormalige vicepresident van Colombia Francisco Santos Calderón zegt dat per gram cocaïne 4m² van het tropisch regenwoud word vernietigd. Zo is er tot 2008 al 2,2 miljoen hectare van het regenwoud vernietigd voor de aanleg van cocaplantages.

vrijdag 21 juni 2013 08:06
Spread the love

De productie van cocaïne is een ingewikkeld chemisch proces dat uit meerdere stadia bestaat om van cocablad tot zuivere – of ‘snuifcocaïne’ te gaan. De teelt van de cocaplant en het dumpen van de chemicaliën eisen 300.000 hectare van het tropisch regenwoud op per jaar.

Eigen gebruik

Volgens Francisco Santos Calderón draagt de eindgebruiker evengoed verantwoordelijkheid in de teloorgang van het regenwoud. Per gram cocaïne gaat er 4m² tropisch regenwoud verloren in het productieproces. Santos denkt dat door deze meting meer ‘milieubewuste’ mensen van de coke zullen afblijven. Santos: “Wie met een hybride wagen rijdt, recycleert en zich zorgen maakt om de klimaatverandering, moet zich er ook bewust van zijn dat een avondje feesten op cocaïne minstens vier vierkante meter regenwoud vernielt.”

Productie controle

De productie van cocaïne word gecontroleerd door illegale groeperingen zoals The Revolutionary Armed Forces of Colombia, ook bekend als Farc. Deze groep staat bekend voor haar terroristische acties om o.a. hun velden te beschermen. Daarnaast is het Farc verantwoordelijk voor meerdere gijzelingen zoals die van de Colombiaans-Franse politica Ingrid Betancourt. Groeperingen als het Farc halen hun geld uit de winst van cocaïneproductie.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia – Maarten Rommes, Illustratie: Machteld Bollen

take down
the paywall
steun ons nu!