Geëngageerde jongeren van de vereniging Megafoon in de Stockholmse buitenwijk Husby (de wijk waar de rellen uitbraken) Foto: Kent Werne
Nieuws, Wereld -

“Deze rellen spiegelen ons een beeld van het soort maatschappij dat we creëren”

In de armere buitenwijken van Stockholm zit het er al sinds zondagavond bovenarms op tussen jongeren met een migratie-achtergrond, en de politiediensten. De rellen begonnen nadat de politie een verwarde oudere man uit de buurt had doodgeschoten. De druppel die de emmer deed overlopen, zo lijkt het. Het probleem ligt immers veel dieper, vertelt de Zweedse sociaal antropologe Nina Edström.

vrijdag 24 mei 2013 15:19
Spread the love

“Er is natuurlijk nooit een eenduidige verklaring voor dergelijke rellen. Niemand wil zomaar zijn of haar wijk in gevaar brengen. Maar deze rellen spiegelen ons wel een beeld van het soort van maatschappij dat we aan het creëren zijn. Dit wordt meer en meer een maatschappij waarbinnen heel wat jonge mannen veroordeeld zijn tot doelloos rondhangen. Ze moeten andere manieren zoeken om zich man te voelen aangezien hun skills nooit aangesproken worden”, zegt Nina Edström. Ze is als sociaal antropologe verbonden aan het center for multiculturalism in het Zweedse Fittja.

Werkloosheid

“Net als in heel wat andere Europese steden heeft ook Zweden te kampen met een enorme werkloosheid onder de migrantenbevolking. De wijken waar het tot confrontaties is gekomen zijn niet toevallig wijken met een grote werkloosheid en achterstelling. Ongeveer tachtig procent is er eerste of tweede generatie migrant. Het zijn jongeren die sociaal niet geïntegreerd zijn en zich niet aanvaard voelen,” aldus Edström.

“Bij de onruststokers zitten natuurlijk ook wel jongeren die een beetje spanning zoeken omdat ze zich vervelen. Maar we mogen niet blind zijn voor de frustratie bij veel jongeren. Het is een feit dat een groot deel van deze jongvolwassenen thuis zit zonder werk met een laag of gewoon geen diploma. Ze missen daarenboven een goed netwerk om aan werk te geraken. Je kan niet verwachten dat al deze jongeren braaf  thuis gaan zitten wachten terwijl het leven passeert.” 

Segregatie 

“De bottom line is dat de segregatie in de grote steden zich aan een snel tempo doorzet. De toenemende sociale en economische ongelijkheid kan enkel via overheidsinterventie tegengegaan worden. Veel van die jongeren voelen zich niet aanvaard door de Zweedse samenleving. Ze worden beschouwd als vreemden. Alleen in hun wijken voelen ze zich niet met de nek aangekeken.”

“Ze zien al die welvaart in Zweden waar ze geen toegang toe hebben. De samenleving is alles behalve ‘geïntegreerd’. Er is een economische segregatie die parallel loopt met een etnische segregatie en dat is volgens mij de echte bedreiging van de Zweedse samenleving”, besluit Edström.

take down
the paywall
steun ons nu!