Dominicaanse migranten belanden snel in Argentijnse prostitutie
Nieuws, Samenleving, Argentinië, Prostitutie, Dominicaanse Republiek - IPS, Marcela Valente

Dominicaanse migranten belanden snel in Argentijnse prostitutie

De afstand tussen beide landen is groot maar voor veel migranten uit de Dominicaanse Republiek is Argentinië een geliefkoosde bestemming. Vooral vrouwen gaan er naartoe. Ze lopen gevaar het slachtoffer te worden van mensenhandel en seksuele uitbuiting.

dinsdag 7 mei 2013 13:25
Spread the love

De naar schatting veertigduizend migranten uit de Dominicaanse Republiek in Argentinië zijn veel minder talrijk dan die uit Paraguay, Bolivia, Peru of Uruguay. Maar hun situatie is bijzonder omdat ze veel moeilijker werk vinden dan andere migranten.

Vrouwen komen daardoor vaak in prostitutienetwerken terecht, zegt Clarisa Rondó van de Vereniging voor Dominicanen in Argentinië. “Er zijn altijd meer vrouwen dan mannen hiernaartoe gekomen. Mannen kunnen zich moeilijker aanpassen. Maar veel van die vrouwen zijn analfabeet en vinden geen werk.”

Wanneer de politie prostitutiebuurten uitkamt, dan valt op hoeveel Dominicaanse vrouwen in het circuit actief zijn.

Dollar

Dominicanen emigreerden traditioneel naar de VS of naar Spanje. Vanaf het midden van de jaren negentig begonnen ze ook naar Argentinië te trekken, zegt sociologe Lucía Núñez van de Nationale Universiteit San Martín. De dollar was toen aan de Argentijnse peso gekoppeld, wat geldzendingen naar huis interessant maakte.

Een studie van de Internationale Organisatie voor Migratie berekende dat van 1995 tot 2002 twaalf tot vijftienduizend Dominicaanse migranten naar Argentinië gegaan zijn. De wisselkoers is ondertussen niet meer zo interessant, maar de Dominicanen blijven komen.

Wanneer de vrouwen niet meteen werk vinden, blijven ze met de schulden zitten bij wie hun reis gefinancierd heeft. Daardoor komen ze makkelijker in de prostitutie of mensenhandel terecht, zegt Rondó. Wanneer ze emigreren weten de vrouwen dat prostitutie een van de mogelijkheden is, zegt Núñez, “maar velen denken dat dit voor hen niet het geval zal zijn.”

Oversekste vrouwen

In de straatprostitutie vallen de Dominicaanse vrouwen op door hun donkere huidskleur. Volgens Núñez denken Argentijnse mannen dat vrouwen van Afrikaanse afkomst oversekst zijn, en dat maakt de Dominicaanse vrouwen nog kwetsbaarder.

Sinds augustus 2012 hebben Dominicaanse migranten een visum nodig voor Argentinië. Maar dat remt de instroom niet af, zeggen experts. Door de visumplicht zal men het land op illegale manier trachten binnen te komen “en dat maakt hen nog kwetsbaarder voor mensenhandel”, zegt Rondó.

Voor wie al in Argentinië woont, is de procedure voor een permanente verblijfsvergunning makkelijker geworden. Dat kan wel op instemming rekenen. “Zonder geldige documenten, zijn ze veroordeeld tot de prostitutie”, zegt Rondó.
In de eerste helft van dit jaar maakten al meer dan zeshonderd Dominicaanse migranten van deze regularisatie gebruik.

take down
the paywall
steun ons nu!