Obama brengt bezoek aan Mexico
Nieuws, Politiek, VS, Mexico, Diplomatieke relaties, President Barack Obama, NAFTA -

Obama brengt bezoek aan Mexico

De Amerikaanse president Barack Obama begint donderdag een bezoek aan Mexico. De vraag aan beide kanten van de grens is hoe de relatie tussen de buurlanden er de komende zes jaar zal uitzien.

donderdag 2 mei 2013 12:26
Spread the love

Obama zal het met de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto hebben over onderwijs, energie, water en handel, en natuurlijk ook over migratie en veiligheid. Sinds 1994 maken beide landen, samen met Canada, deel uit van het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsverdrag (Nafta).

Dat verdrag heeft een positieve invloed gehad op de handelsstromen tussen beide landen, maar de impact is minder zichtbaar in de economische groei en werkgelegenheid in Mexico.

Opnieuw PRI

Experts en kopstukken in diverse sectoren vragen zich af hoe de relatie tussen beide landen zal veranderen nu met Peña Nieto opnieuw de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI) aan de macht is. De PRI heerste voor 2000 meer dan zeventig jaar ononderbroken over Mexico, van 2000 tot vorig jaar had de conservatieve Nationale Actiepartij (PAN) de touwtjes in handen, met Vicente Fox (2000-2006) en Felipe Calderón (2006-2012).

In de relatie tussen beide landen focuste Fox vooral op migratie, Calderón op veiligheid en de strijd tegen drughandel. Beide mislukten. Peña Nieto zoekt daarom naar andere thema’s waar de buurlanden de banden kunnen verstevigen, zeggen experts.

“Veiligheid zal een cruciaal thema blijven, maar Peña Nieto wil ook over onderwijs, gezondheidszorg, jongerenprogramma’s en de versterking van het sociale weefsel praten”, zegt George Grayson, Mexico-deskundige van de Amerikaanse Universiteit William & Mary.

Handelspartners

“Zoals elke nieuwe president wil Peña Nieto zijn lijst van handelspartners en investeringsbronnen uitbreiden”, zegt Grayson. “Het is een van de redenen waarom hij naar China en Japan geweest is voor hij Obama ontving.”

Mexico verkocht aan zijn buur voor 278 miljard dollar (213 miljard euro) in 2010, 5,6 procent meer dan in 2011, In de omgekeerde richting ging het om 216 miljard dollar (166 miljard euro), een groei met 9 procent.

Nafta

Met de twintigste verjaardag van het Nafta in het verschiet willen Obama en Peña Nieto het verdrag een nieuwe elan geven. Maar over die ambitie hangt de schaduw van netelige kwesties zoals de illegale migratie vanuit Mexico en de drughandel.

“De relatie is ontspoord, waardoor niet meer over iets anders dan veiligheid, terrorisme en drughandel werd gepraat”, zegt Agustín Escobar van het Centrum voor Onderzoek en Hogere Studies voor Sociale Antropologie van het Westen (Ciesas). “Er is een efficiënt mechanisme voor bilaterale samenwerking nodig, dat de gemeenschappelijke problemen oplost.”

Escobar stelde met 27 andere Mexicaanse en Amerikaanse deskundigen een rapport op over de Mexicaanse migratie naar de VS.

Mensenrechtencrisis

In de VS leven elf miljoen migranten zonder geldige documenten, de helft komt uit Mexico. Burgerorganisaties hopen dat de top tot een betere bescherming van de mensenrechten leidt en een fellere strijd tegen de straffeloosheid.

“Men moet erkennen dat er een mensenrechtencrisis is, een gevolg van de gekozen veiligheids- en economische modellen”, zegt Marusia López van de internationale feministische organisatie JASS. Met 127 andere organisaties uit de VS, Mexico en Centraal-Amerika stuurde ze een brief aan Obama met het verzoek een einde te maken aan de militarisering van de grensbewaking, aan de straffeloosheid en aan het geweld tegen vrouwen.

Op 23 april maakten ook 23 Amerikaanse Congresleden Obama hun bezorgdheid kenbaar over de zware mensenrechtenschendingen in Mexico.

take down
the paywall
steun ons nu!