Reportage, Nieuws, Economie, Samenleving, Politiek, België, Lokaal, Israël, Intal, Flashmob, KU Leuven -

Flashmob tegen samenwerking KU Leuven met Israëlische wapenbedrijven

Flashmob tegen samenwerking KU Leuven met Israëlische wapenbedrijven
donderdag 25 april 2013 16:00

In Leuven nam een honderdtal mensen deel aan een flashmob aan het rectoraat van de KU Leuven. De actievoerders klagen de samenwerking aan van de KULeuven met het Israëlisch wapenbedrijf Israël Aerospace Industries (IAI).

De samenwerking gebeurt in naam van een Europees onderzoeksprogramma (EP7) en het project draagt de naam SARISTU.  IAI is de grootste wapenproducent van Israël en werkt nauw samen met de Israëlische luchtmacht. Het bedrijf produceert onder andere onbemande vliegtuigen, die al verschillende burgerslachtoffers veroorzaakten.

Maar volgens de KU Leuven dient het onderzoek enkel civiele doeleinden en wordt het niet militair ingezet. De actievoerders zeggen dat er niet verzekerd kan worden dat de technologieën niet voor militaire toepassingen worden gebruikt.

De actievoerders willen ook dat de KU Leuven zijn maatschappelijke rol opneemt en hierover in discussie treedt. Naast de flashmob overhandigden ze ook een petitie waarmee 1100 ondertekenaars de eis mee ondersteunen.

take down
the paywall
steun ons nu!