Nieuws, België -

15.000 betogers tegen Europese top: ‘Besparingen doden jobs’

Ruim 15.000 vakbondsleden betoogden in Brussel tegen het besparingsbeleid van de Europese Unie. Oorspronkelijk was enkel een meeting gepland maar onder impuls van zwaar getroffen bedrijven als ArcelorMittal, Ford Genk en vooral Caterpillar werd het een echte betoging. “Hoeveel herstructureringen zijn er nog nodig voor ze doorhebben dat hun besparingsbeleid niet werkt”, aldus de vakbonden.

donderdag 14 maart 2013 16:41
Spread the love

Aan het Trammuseum, ver van het centrum van Brussel, stonden lange rijen bussen die daar duizenden syndicalisten hadden gedropt. Vooral de groep uit Charleroi was indrukwekkend. De vakbonden bij Caterpillar in Gosselies waar 1600 banen verdwijnen, hadden duizenden werknemers gemobiliseerd. Zij vormden de motor van deze betoging.

De betoging verliep wat rommelig en eindigde onder de triomfbogen van het Jubelpark. Het podium waar vakbondsleiders uit verschillende Europese landen de betogers zouden toespreken, werd even ingenomen door vakbondsmilitanten van ArcelorMittal, Ford Genk en Caterpillar. “We komen uit Limburg, Charleroi en Luik, maar zijn vandaag in de eerste plaats werknemers die gedumpt worden door bedrijven die winst maken en samen moeten we tonen dat we dat niet langer pikken”, klonk het.   

Enkele honderden meter verder op het Schumanplein begint donderdagavond een Europese top. Bernadette Segol, die aan het hoofd staat van de Europese vakbondskoepel EVV, had er enkele uren voor de betoging een ontmoeting met enkele Europese leiders. “We hebben hen verteld over de situatie in Griekenland, Spanje en Portugal, maar ze weigeren gewoon te geloven dat hun besparingen niet werken”, zegt Segol.

“Door zo snel te besparen geef je geen enkele kans aan het creëren van jobs of het stimuleren van groei. Hoe lang gaat dat nog duren? Moeten we wachten tot de verkiezingen in Duitsland? Zoveel geduld hebben we niet meer”, zegt ACV-voorzitter Marc Leemans.

“De cijfers spreken nochtans voor zich”, zegt Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond ACLVB. “120 miljoen Europeanen in armoede en 26 miljoen werklozen. Eén op vier jongeren is werkloos. Ook in onze grote steden.”

De vakbonden lopen al bijna vijf jaar storm tegen het besparingsbeleid. Maar een koerswijziging is nog niet in zicht. “Elke keer de leiders van Europa hier vergaderen, brengen ze alle werknemers in gevaar. Ze proberen ons sociaal model te doden”, zegt Anne Demelenne van het ABVV.

Toch vindt Demelenne dat het zinvol is om te betogen. “Drie weken geleden betoogden we met 40.000 in Brussel. In contacten met de regering en de werkgevers kan je duidelijk zien dat er een voor en een na 21 februari is.”  

Volgens ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw is er wel geld om te investeren in de economie. “Is er geen geld? De grootste bedrijven in Europa zitten op een berg cash van 788 miljard euro. Laten we de crisis betalen met dat geld.”  

take down
the paywall
steun ons nu!