Beste Sinterklaas, van alle koloniale, racistische onderdrukkers ben jij de meest kindvriendelijke

Beste Sinterklaas, van alle koloniale, racistische onderdrukkers ben jij de meest kindvriendelijke

maandag 26 november 2012 12:07
Spread the love

Beste Sinterklaas,

Lukt het wat in deze tijden van crisis? Of heb je het moeilijk? Moet ook jij beknibbelen? En vloek je niet als je leest wat die kinderen allemaal durven vragen?

Van alle koloniale, racistische onderdrukkers ben jij de meest kindvriendelijke. Dat moet ik je nageven. Ik ben onder de indruk van je toewijding en geduld. Want kinderen kunnen soms zulke ettertjes zijn. Ik moet het nog over zo veel dingen hebben met jou. Een beetje bijpraten, wat bedenkingen, zoals, waarom je nooit bij mij bent langsgeweest.

Als kind zette ik stiekem een schoen met een boodschappenlijstje voor je klaar. Een schoen die ik eigenlijk naar je kop had moeten gooien. Mijn geloof in jou was altijd immens. Superman en Dragonball z vielen in het niets naast jou.

Zelfs toen mijn ouders herhaaldelijk riepen: ‘Sinterklaas bestaat niet. Dat is alleen maar de duivel die vermomd is!’ Ik twijfelde niet.

Zelfs toen ik zag dat jij je uitkleedde en plots in de directeur veranderde. Ik bleef onwrikbaar.

Zelfs toen mijn vrienden je baard aftrokken en je daar in je naakte zelve stond. Ik bleef hardnekkig in je geloven, dacht zelfs dat je mij op de proef stelde.

Maar goed, het gaat hier over jou. Ik heb nog een bedenking over je mijter en staf. Die zou je achterwege moeten laten. We leven in een land waar religieuze symbolen uit den boze zijn. Van de andere kant heb je zonder al die stoffige attributen wel iets van een blowende goeroe. Met al die kinderen is dat misschien niet zo een goed idee.

We moeten het ook hebben over het fenomeen Zwarte Piet. Die discussie over vernedering en racisme komt elk jaar terug. Elk jaar herkauwt men de weinige klachten daarover om ze vervolgens onder tafel te plakken, alsof het om een smakeloos geworden kauwgom gaat.

Het kan ook zijn dat je gewoon verlekkerd bent op zwarte jongens. Want waarom noem je hem anders Zwarte Piet? Geef toe, die Zwarte Piet is toch wel een verwijfde neuroot.

Beste Sint, je zult je bijna verslikken in je baard en uitschreeuwen: ‘Het is weer van dat! Waarom al die obsessie en bekrompenheid waar de Sint het koud zweet van krijgt? Wat is er mis met Zwarte Pieten? De Sint zorgt ervoor dat ze werk hebben. Komen ze in beeld, dan is het weer niet goed. Waarom kunnen ze niet aanvaarden dat Sinterklaas en Zwarte Piet bij de oeroude tradities horen? Ze moeten daar gewoon van afblijven. De Sint zal het eens uitleggen. Een kind denkt niet aan slaven, vernedering en racisme als hij Zwarte Piet ziet. Een kind denkt aan plezier, geschenken en de juten zak waar we hem misschien in zullen gooien.

Daarbij, Zwarte Piet ziet zwart omdat hij door de schoorsteen glijdt. Zijn kroeshaar, zijn pagepakje, zijn dikke roodgeverfde lippen? De Sint vindt dat dit allemaal hoort bij onze folklore en bij folklore mag je niet te veel nadenken. Waarom de Sint zijn baard hagelwit blijft? Wel ja, een meerdere hoeft niet het vuile werk op te knappen. Zie je de Sint al langs de schoorsteen klauteren? Moet de Sint de gevoelens van donkere mensen serieus nemen? Ze moeten maar niet zo gevoelig zijn. Punt. En dat de kwetsbare zieltjes eens leren om door de Sint zijn ogen te kijken naar het Sinterklaasfeest. Dat zou alles veel makkelijker maken.

Daarbij, de Sint is een Turk. Dat de Turken het probleem maar oplossen.’

Vriendelijke groet,

Fikry El Azzouzi

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!