Foto's: Senkinz Tanja

Ford Genk: de laatste twee werkdagen van het jaar

vrijdag 23 november 2012 18:13
Spread the love

De afgelopen week hebben we twee dagen gewerkt maar nu zitten we terug op tijdelijke werkloosheid. En aanvankelijk was het de bedoeling om volgende week heel de week te werken maar afgelopen donderdag heeft de directie beslist om ons dit jaar nog maar twee dagen te laten werken. De officiële reden is dat ze die maatregel treffen uit economische overwegingen maar ze zijn gewoon bang dat de parking volgende week al vol zit en ze willen die confrontatie duidelijk uit de weg gaan voor de consultatierondes goed en wel begonnen zijn.

Tja, het is afwachten wat de komende weken zullen brengen, eens de parking vol wagens zit. Het zal vermoedelijk de wet van de sterkste worden: wij zullen er alles aan doen om die auto’s binnen te houden terwijl de directie ze uiteraard buiten wil kunnen laten. Als ze het hard willen spelen kan Ford met een eenzijdig verzoekschrift dreigen. Maar ik denk niet dat ze het nu al op de spits zullen drijven. Een andere optie is dat ze met meer geld over de brug proberen komen om de auto’s af te kopen. De eerste keer hebben we dat al geweigerd. We moeten dus eerst een paar keer bijeen komen om te overleggen over hoe het verder moet.

Enfin, de vakbonden werken alleszins goed samen. Volgende week donderdag komen we voor de eerste keer samen volgens de wet Renault.??Op dit moment is er veel gelatendheid en sommigen willen al meteen weten wat ze gaan krijgen. Maar dat zal pas binnen zes maanden duidelijk worden. De wet Renault moet nageleefd worden.?Volgens die wet moet de ondernemingsraad eerst een intentie geven tot sluiting. Dat hebben ze intussen gedaan. Daarna moeten ze op de vragen van de werknemers antwoorden. We zullen onder andere de vraag stellen waarom de beslissing is genomen om dit bedrijf te sluiten en niet een ander. En er komt zeker ook een vraag over een eventuele herverdeling van de productie over alle vestigingen. De ondernemingsraad moeten daarnaast ook op zoek gaan naar eventuele overnemers.?

Ondertussen blijft het piket aan de poort uiteraard. De poorten blijven toe: materiaal noch wagens gaan naar buiten. Ook met Kerst en nieuwjaar zullen we hier piket staan.?We hebben een aantal activiteiten gepland aan de poorten.?Op vijf december komt Sinterklaas bijvoorbeeld langs en op zeven december zal er een optocht zijn van alle basisscholen van Genk. Kerstnacht gaan we hier ook samen vieren met een kerstdiner. Daarnaast zijn er plannen om hier een kerstmarkt te organiseren met verschillende vzw’s uit de streek, al staan die nog in de kinderschoenen. Op vier en vijf januari plannen we tenslotte een solidariteitsconcert in Genk centrum. Er hebben al heel wat groepen uit de streek toegezegd die gratis komen optreden. De opbrengst wordt gebruikt voor de organisatie van het piket.

(Blog opgetekend door Keltoum Belorf)

take down
the paywall
steun ons nu!