Verslag, Nieuws, Economie, België, Notionele interestaftrek -

Finse energiereus had … 1,8 mensen in dienst

“Bijzondere Belastinginspectie jaagt Finse energiereus weg uit België”. Dat is schrikken. Een bedrijf wegjagen met een omzet van 6,8 miljard euro en 10.800 werknemers. Weer een voorbeeld van marxistisch beleid in ons land? Misschien hadden de kranten die dit nieuws brachten, toch moeten vermelden dat het Finse Fortum in ons land welgeteld 1,8 mensen in dienst heeft en 3,6 procent belastingen betaalde.

vrijdag 12 oktober 2012 18:09
Spread the love

De Finse energiereus Fortum kwam naar ons land voor de gulle notionele interestaftrek en bracht 9,6 miljard euro onder in twee vennootschappen in Berchem. Sinds 2006 boekte Fortum 1,6 miljard euro winst. Het moest daar ondanks de nominale vennootschapsbelasting van 33,99 procent slechts 58,4 miljoen euro belasting op betalen. Dat is 3,6 procent. Reken maar uit wanneer voor Fortum Tax Freedom Day valt in ons land. 

Nu blijkt dat BBI vindt dat Fortum oneigenlijk gebruikmaakt van de fiscale gunstmaatregel. Fortum krijgt een extra aanslag van 39 miljoen euro. Fortum schroefde prompt zijn activiteiten in ons land terug en voerde een kapitaalvermindering door van 8,7 miljard euro. De Tijd maakt een echte thriller van het verhaal. “Nog meer dreigen te vertrekken”, luidt de onheilspellende ondertitel. 

“De notionele interestaftrek is bij uitstek een geschikt middel om werkgelegenheid te scheppen en investeringen aan te trekken”, zo verdedigde toenmalig premier Guy Verhofstadt indertijd de fiscale gunstmaatregel met vuur. Als dat zo is, heeft de BBI volledig gelijk om kritisch te zijn voor de fiscale hoogstandjes van Fortum. Het bedrijf heeft hier welgeteld … 1,8 voltijdse equivalenten in dienst. 

De notionele interestaftrek kostte in 2009 de schatkist al 5,8 miljard euro. Fortum is één van de grootverbruikers van de notionele interestaftrek, maar dat levert geen jobs op voor ons land. Vreemd toch dat De Tijd dat feit onvermeld laat. 

take down
the paywall
steun ons nu!