Mexicaanse vrouwen eisen een onderzoek naar de moord op drie vrouwen in Ciudad Juàrez
Nieuws, Politiek, Mexico, Inter_Amerikaans Mensenrechtenhof, Ciudad Juárez -

Mexico negeert internationale veroordeling in zaak vrouwenmoorden

MEXICO-STAD - Nog steeds heeft Mexico geen werk gemaakt van het onderzoek naar de dood van drie jonge vrouwen die elf jaar geleden bij de beruchte stad Ciudad Juárez (aan de grens met de VS) gevonden zijn. Een veroordeling door het Inter-Amerikaans Mensenrechtenhof heeft dat niet veranderd.

donderdag 30 augustus 2012 15:54
Spread the love

In 2009 veroordeelde het Inter-Amerikaans Mensenrechtenhof de Mexicaanse staat in een zaak van drie jonge vrouwen, Laura Berenice Ramos, Claudia Ivette González en Esmeralda Herrera. Ze waren in 2001 in de wijk Campo Algodonero (‘koatoenveld’), in de buurt van de stad Ciudad Juárez dood aangetroffen.

Het ging om een zaak met grote symbolische waarde. Sinds 1985 zijn volgens de VN meer dan 30.000 vrouwen vermoord in Mexico. Vooral in Ciudad Juárez, een van de meest gewelddadige steden ter wereld, ligt het aantal vrouwenmoorden hoog.

Onopgelost

Volgens het vonnis van het Inter-Amerikaans Mensenrechtenhof moest Mexico een onderzoek starten naar de vele moorden en een website maken met daarop alle namen van verdwenen meisjes en vrouwen. Maar president Felipe Calderón eindigt op 1 december zijn mandaat zonder dat hiervan iets gerealiseerd, klagen burgerorganisaties aan.

Ondertussen is het geweld tegen vrouwen toegenomen in de noordelijke deelstaat Chihuahua, waar Ciudad Juárez ligt. Nu worden in de deelstaat per jaar evenveel vrouwen vermoord als vroeger in een decennium, zegt het Mensenrechtencentrum voor Vrouwen van Chihuahua (Cedehm).

In 2007 werden in Chihuahua 53 vrouwenmoorden geregistreerd, in 2010 waren het er al 584. Men spreekt van femicide, moorden op vrouwen vanwege hun geslacht. Vijfennegentig procent van de zaken wordt niet opgelost, zegt het Cedehm.

Militarisering

Activisten zeggen dat de toename van de vrouwenmoorden een gevolg is van de militarisering van de regio. In 2007 voerde Calderón de strijd tegen de georganiseerde misdaad op door duizenden militairen in te zetten, onder meer in Chihuahua.

Burgerorganisaties hebben in juli opnieuw aan de alarmbel getrokken bij het Committee on the Elimination of Discrimination against Women (CEDAW – Comité voor de Eliminering van Discriminatie van Crouwen), dat de VN-Conventie voor de Eliminatie van Alle Vormen van Discriminatie tegen Vrouwen opvolgt.

De regering-Calderón meldde tweemaal aan het Inter-Amerikaans Mensenrechtenhof in de Costa Ricaanse hoofdstad San José, dat er “vooruitgang” werd geboekt in de zaak van de drie vrouwen. Maar pas drie weken geleden kondigde ze aan dat ze internationale deskundigen zou aanstellen in de zaak-Campo Algodonero. Gedurende vijf maanden gaan die het onderzoek dat tot nog toe is gevoerd, onder de loep nemen.

Een aantal organisaties en advocaten vragen dat de experts ook twee andere verdwijningszaken in Ciudad Juárez onderzoeken.

take down
the paywall
steun ons nu!