De 'Badboot'. Een drijvend openluchtzwembad in het Kattendijkdok op het Eilandje in Antwerpen-Noord. Goed voor 149 zwemmers als alibi voor een winstgevend 'evenementenplatform' met 'genieten in een luxueus kader'. Een zoveelste door de stad gesteunde provocatie aan de overgrote meerderheid gewone mensen met een te laag inkomen.
Opinie, Nieuws, Samenleving, België, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, 't Eilandje, Badboot -

‘Badboot’ Antwerpen – Provocatie van gewone mensen

De 'Metropool' Antwerpen heeft weer de langste! Zijn naam: 'Badboot'. Het ding meet 125 bij 25 meter. Hij ligt in zijn glorieuze lengte in het Kattendijkdok op het Eilandje. Je kan hem zien en voelen voor 4 euro. Je kan er zelfs in. Het is een drijvend openluchtzwembad voor maximum 149 personen. Het is een privé-initiatief waar de overheid verspreid over tien jaar 1,5 miljoen euro insteekt. Voor wie?

donderdag 16 augustus 2012 10:08
Spread the love

Genieten in luxueus kader …

De Sinjoren hebben er sinds 14 augustus een speeltje bij. De stad pompt gedurende 10 jaar 148.900 euro in die ‘Badboot’ op het Eilandje, de nieuwe place to be voor wie het kan betalen.

Dit openluchtzwemdok richt zich naar de ‘betere’ middenklasse als doelgroep, waarop de gehele stedelijke politiek focust. Een ‘select publiek’ dat op zoek is naar ‘genieten in een luxueus kader’. Zwemmen is een detail, een alibi. Poen over de balk gooien, is de hoofdzaak. De BB’s en BV’s schuiven al aan.

Nu het zomert, zal je er geen ‘hangjongeren’ zien, op zoek naar hun recht op gezonde ontspanning. Het blijft voor hen behelpen in de verwilderde plassen aan hetGalgenweel op de Linkeroever en GAS-boetes voor ‘overlast’ die de stad organiseert.

Het Eilandje is één van die volkswijken in het noorden waar de minder rijken uitgerookt worden. Waar ze heen gaan? Wie zal het zeggen? Het territorium wordt volgebouwd met onbetaalbare appartementen, de huur van resterende woningen steeg navenant. Stadsontwikkeling, stadsherwaardering heet dat. Ieder voor zich …

‘Evenementenplatform’

De Badboot sluit aan bij de grootheidswaan van de ‘Metropool’ Antwerpen. Zowaar, één van de langste ter wereld! Hij bevat een klasserestaurant, een cocktailbar en partyruimtes. Plus WC-brillen om cocaïne te snuiven. Antwerpen is officieel de cocaïnehoofdstad van Europa.

HetAntwerpse Zuid stak daar boven uit. Het hippe volkje dat daar de boel verpest, is aan het versassen naar het Eilandje. Daar kan het, verhit door de partydrugs, een duik nemen in dat drijvend zwemdok.

In ‘newsspeak’ taal: er is naast het zwembadgedeelte een ‘evenementenplatform’ voorzien dat zowaar ‘een waaier aan culturele activiteiten aanbiedt’. Cultuur bestrijkt een brede waaier. Het soort ‘cultuur’ dat het Eilandje wacht, laat zich raden. Met alleen die 149 zwemmers tegen 4 euro zal Badboot Vastgoed bvba niet rijk worden.

En dat laatste is de bedoeling, niet de gezondheid van de Antwerpenaar. Dat bijna langste drijvend zwemdok ter wereld verbergt minder altruïstische bedoelingen. De politieke meerderheid in Antwerpen is medeplichtig.

Provocatie

De privé-uitbaters richten zich op een ‘select publiek’ dat op zoek is naar ‘genieten in een uniek luxueus kader’. Het ‘gepeupel’ moet het in een stad met 500.000 inwoners doen met 9 zwembaden, waarvan er tijdens het schooljaar slechts 5 voor het publiek open zijn, na 18 uur. 

Deze Badboot is een provocatie temeer.Rood! geeft kritiek op deze ‘stunt’. Lijsttrekker voor de gemeenteraadIvo Janssen: “Wij hebben niets tegen de Badboot op zich …”.

Ik heb wel iets tegen dit provocerende drijvende zwemdok op zich. En vooral tegen het zich beter wanende zootje waarvoor hij bedoeld is, dat met haar lofts, dure appartementen, ‘hippe’ feestelijkheden, arrogant gedrag, hinderlijke discobars, drijvende zwembaden en ander beton de gewone mensen verdrijft.

Kelderen dus, dat ding op het Eilandje!

Koen Calliauw

take down
the paywall
steun ons nu!