Upgrade Amerikaanse tactische kernwapens in Europa kost nu al 10 miljard dollar

Upgrade Amerikaanse tactische kernwapens in Europa kost nu al 10 miljard dollar

dinsdag 31 juli 2012 15:42
Spread the love

De kosten van de geplande modernisering van de Amerikaanse tactische kernwapens in Europa blijven maar stijgen. Het Pentagon schat de kosten nu al op 10 miljard dollar. Dat is maar liefst 2,5 maal zoveel als de eerste ramingen.

De Amerikaanse tactische kernwapens in Europa naderen hun houdbaarheidsdatum. In ruil voor de ratificatie van het nieuwe START-verdrag tussen Rusland en de VS, over de reductie van het aantal strategische kernwapens, verkreeg het Amerikaanse Congress toezeggingen over blijvende investeringen in de modernisering van het bestaande arsenaal.

NAVO vergroot nucleaire slagkracht

De VS grijpen de vervaldatum van de B61 tactische kernwapens nu aan om niet alleen hun levensduur te verlengen, maar ook om ze een upgrade te geven. Volgens het B61 Life Extension Program worden vier versies van de B61 in één nieuw type geconsolideerd, de B61-12. Die wordt daarnaast voorzien van een nieuw staartdeel dat de precisie van het wapen moet vergroten.

Tegelijk wordt voor de vervanging van de huidige gevechtsvliegtuigen, voorzien voor het inzetten van de tactische kernwapens, onder andere gekeken naar de F-35, de Joint Strike Fighter. Nederland heeft bijvoorbeeld al Joint Strike Fighters besteld. Die wordt minder makkelijk door radars en andere observatie-apparatuur opgemerkt.

Op die manier wordt de nucleaire slagkracht van de NAVO vergroot.

Kostprijs: 10 miljard dollar

Ondanks de financieel-economische crisis en de bezuinigingsmaatregelen op allerlei vlakken, blijft het prijskaartje van die upgrade stijgen. In 2011 sprak de National Nuclear Security Administration (NNSA) nog over een kostenplaatje van ongeveer 4 miljard dollar.

Een jaar later liepen de ramingen al op tot 6 miljard dollar. En nu spreekt de afdeling Cost Assessment and Program Evaluation van het Pentagon al over een geschatte kost van 10 miljard dollar.

“Dure absurditeit”

Zo’n kostenplaatje is ronduit absurd. Die kernwapens hebben immers geen enkel militair nut meer en onder de NAVO-bondgenoten is geen eensgezindheid over de blijvende stationering er van op Europese bodem.

Hans Kristensen van de Federation of American Scientists: “Als in de private sector de kosten van een bepaald programma in dezelfde mate zouden stijgen, zouden mensen ontslagen worden en zou het programma waarschijnlijk afgevoerd worden.”

De voormalige Franse minister van Defensie Paul Quilès had dan ook overschot van gelijk toen hij onlangs pleitte voor de afbouw van het Franse kernwapenarsenaal als besparingsmaatregel: “Het atoomwapen is een dure absurditeit.”

Op de laatste ministerraad voor de zomervakantie keurde de Belgische regering overigens ook een overheidsopdracht goed “voor de plaatsing van een veiligheidsomheining en installatie van een detectiesysteem anti-intrusie met camerabewaking rond de perimeter van de vliegbasis Kleine Brogel.” Hoeveel dat gaat kosten is nog niet bekend.

Bronnen:

Pentagon More Than Doubles Cost Estimate for B61 Nuclear Bomb, 25 juli 2012, www.defensenews.com
B61 LEP: Increasing NATO Nuclear Capability and Precision Low-Yield Strikes, 15 juni 2011, www.fas.org
France Could Eliminate Nukes to Save Money: Ex-Officials, 19 juli 2012, www.nti.org

take down
the paywall
steun ons nu!