“Mijn broer die Bin Laden zou hebben verraden, is volstrekt onschuldig”
Verslag, Nieuws, Wereld, Osama Bin Laden -

“Mijn broer die Bin Laden zou hebben verraden, is volstrekt onschuldig”

PESHAWAR — De veroordeling van Shakil Afridi, de arts die Osama bin Laden zou hebben verraden aan de VS, blijft voor beroering zorgen in Pakistan. In de media nam zijn broer de rechtsgang op de korrel.

dinsdag 19 juni 2012 16:19
Spread the love

Shakil Afridi kreeg een gevangenisstraf van 33 jaar voor samenzwering tegen de nationale soevereiniteit. Maar zijn veroordeling is erg omstreden. Enerzijds zetten de VS druk op de Pakistaanse autoriteiten om hem in veiligheid te brengen, anderzijds nemen zijn familie en mensenrechtenorganisaties in Pakistan het voor hem op.

Afridi is namelijk veroordeeld op basis van een wet op misdaden in het grensgebied die nog uit de Britse tijd stamt. Die geeft het recht aan de uitvoerende macht om zowel politie als rechter te zijn.

Lashkar-i-Islamic

“Zijn zaak is verkeerd aangepakt door de autoriteiten. Afridi heeft geen kans gekregen om zijn kant van het verhaal te vertellen en zich te verdedigen”, verklaart zijn oudere broer Jamil Afridi aan de telefoon.

De rechtbank was ook van oordeel dat Shakil Afridi de verboden groepering Lashkar-i-Islamic (LI) had geholpen, en dat er sabotagedaden in zijn kantoor werden beraamd. Hij zou ook LI financieel hebben gesteund.

“De beschuldigingen zijn onzin”, zo citeert Jamil Afridi zijn broer Shakil, die hij opzocht in de gevangenis van Peshawar. De arts zou gezegd hebben: “Ik ben onschuldig en de balans van justitie zal in mijn voordeel overhellen.”

Eerlijk proces

“Ik heb mijn broer gezien. Zijn gezondheidstoestand is slecht. Maar de grootste vrees is het gevaar dat hij loopt in de gevangenis van Peshawar, waar ook tientallen gevaarlijke militanten opgesloten zitten”, aldus Jamil Afridi.

“Mijn broer heeft niets misdaan en is volstrekt onschuldig. Hij had geen banden met LI en heeft nooit leden van deze militantengroep ontmoet, zoals in het vonnis van de rechtbank staat”, houdt Jamil vol.

Idrees Kamal van de lokale ngo Amn Tehreek vindt dat Afridi een eerlijk en open proces moet krijgen. “De wet in dit land zegt dat elke beschuldigde toegang moet krijgen tot advocaten en familieleden. Dit werd Shakil ontzegt. Alleen zijn broer mocht in de gevangenis tien minuten met Shakil spreken. We zullen blijven ijveren voor gerechtigheid voor Shakil.”

take down
the paywall
steun ons nu!