Patrick De Maeseneire, CEO van uitzendkantoor Adecco (foto: Adecco)
Nieuws, Economie, België, Vakbonden, Adecco, Uitzendkantoor, Vakantiegeld, Patrick De Maeseneire, 13de maand -

Adecco-baas Patrick De Maeseneire door het stof na krasse uitspraken

CEO van uitzendkantoor Adecco, Patrick De Maeseneire, wekte een storm van kritiek op met zijn voorstel om de 13de maand en het vakantiegeld af te schaffen. Achteraf nam hij afstand van zijn uitspraken in de talkshow 'Reyers Laat'. Nu verontschuldigt hij zich ook in een brief tegenover de vakbonden.

vrijdag 25 mei 2012 14:30
Spread the love

“Je weet toch dat we één van de weinige landen zijn die vakantiegeld geven. Ik leef in Zwitserland en ik word maar twaalf maanden betaald net zoals een zelfstandige”, zei De Maeseneire in een interview met Kanaal Z. Hij raadde Belgische bedrijven en managers aan te verhuizen naar het buitenland voor de economische situatie ook bij ons verziekt, maar vergat daarbij wel te vermelden dat hij zelf elk jaar 3,2 miljoen euro rijker wordt.

Excuses

“Beste partner, … Vanuit mijn positie als internationaal manager wou ik mijn persoonlijke visie geven over hoe ik België zie evolueren in vergelijking met andere ons omringende landen, nu en in de toekomst. Mijn boodschap is er één van bezorgdheid om onze maatschappelijke positie op een aantal vlakken te vrijwaren en te verbeteren … Helaas heb ik in het gesprek een aantal zeer ongelukkige voorbeelden aangehaald om de omvang van het verschil in concurrentiekracht, alsook de omvang in het verschil tussen brutokosten en nettolonen aan te geven. Ik begrijp dat die tot scherpe reacties geleid hebben en ik wens mij hiervoor tegenover u te verontschuldigen …”, aldus een passage uit de brief van De Maeseneire.

Zijn excuses kwamen zeker niet te vroeg. Zowel vakbonden, werkgevers als werknemers waren erg verontwaardigd over de uitspraken die De Maeseneire in het interview met Kanaal Z deed. En ook op de Dag van de Arbeid was De Maeseneire kop van jut.

In tal van vakbondsspeeches werd uitgehaald naar de topman van ‘s werelds grootste uitzendbureau: “Het is tijd dat we duidelijk maken wie echt boven zijn stand leeft. Voor die ene procent in de samenleving die denkt dat de overige 99 procent zich dubbel moet plooien voor hun winst: niet met ons”, zei de Leuvense burgemeester Louis Tobback (SP.A).

Ook de Lommelse burgemeester, Peter Vanvelthoven (SP.A), was niet mals voor De Maeseneire: “Die man verdient 3,2 miljoen euro per jaar, maar pleit er wel voor om het vakantiegeld en de dertiende maand af te schaffen. Misschien moeten we hem boycotten en geen Adecco meer in bedrijven toelaten.”

Volgens Geert Van Droogenbroeck, marketing manager van Adecco, hebben de betrokken partijen de excuses in de brief aanvaard en zal er geen verdere actie ondernomen worden.

De volledige brief van De Maeseneire:

Onlangs was ik uitgenodigd om een interview te geven op Kanaal Z, wat nadien veel stof deed opwaaien.

Vanuit mijn positie als internationaal manager wou ik mijn persoonlijke visie geven over hoe ik België zie evolueren in vergelijking met andere ons omringende landen, nu en in de toekomst. Mijn boodschap is er één van bezorgdheid om onze maatschappelijke positie op een aantal vlakken te vrijwaren en te verbeteren, nl.:
·         Wij moeten onze concurrentiekracht bewaken en vergroten.
·         We moeten – met de vergrijzing die op ons afkomt – onze verzorgingsstaat betaalbaar houden, en dit vooral in het belang van de volgende generaties.
·         De loonkosten en de belasting op arbeid zijn te hoog in vergelijking met het te lage nettoloon dat onze werknemers overhouden.
·         We moeten vooral jobs creëren en mensen aan het werk hebben, met extra aandacht voor onze jeugd en de laaggeschoolden.
·         Hervormingen en relancemaatregelen dringen zich onvermijdelijk op.

Helaas heb ik in het gesprek een aantal zeer ongelukkige voorbeelden aangehaald om de omvang van het verschil in concurrentiekracht, alsook de omvang in het verschil tussen brutokosten en nettolonen, aan te geven. Ik begrijp dat die tot scherpe reacties geleid hebben en ik wens mij hiervoor tegenover u persoonlijk te verontschuldigen. We zijn zelf met 33.000 collega’s wereldwijd, waarvan 700 in België. Op geen enkel ogenblik zou ik aan de inkomsten van de mensen willen raken. Maar zo is het voorgesteld, en dat is alleen omdat ik mijn redenering op een verkeerde manier gebracht heb.

Ik hoop samen met u en met alle uitzendkrachten, werknemers en collega’s van Adecco verder te bouwen aan “better work, better life”: Ik beschouw het als onze rol en onze plicht om het welzijn en de welvaart in onze samenleving continu te verbeteren door mensen zoveel mogelijk jobs – en vooral de meest geschikte jobs – aan te bieden en zichzelf te laten ontplooien. Tegelijkertijd willen we bedrijven en organisaties laten groeien door hun het nodige talent aan te reiken.

Ik hoop op uw begrip te mogen rekenen.

Hoogachtend,

Patrick

Patrick De Maeseneire
CEO
Adecco
Sägereistrasse 10, P.O. Box
CH- 8152 Glattbrugg / Switzerland
 

Het artikel bevatte een foute naam van de marketing manager van Adecco. Dat werd gecorrigeerd.

take down
the paywall
steun ons nu!