DSCN4382

Meer dan zestig activisten geweigerd op vluchten van Brussel naar Tel Aviv

zondag 15 april 2012 14:03
Spread the love

Zondagochtend werden meer dan zestig activisten geweigerd op vluchten van Brussel naar Tel Aviv.  Enkelen werden opgepakt door de talrijk aanwezige politie.

Vandaag startte de internationale ‘Welcome to Palestine’ actie, waarbij rond de duizend  internationale geweldloze activisten naar Tel Aviv zouden vliegen en hun uiteindelijke bestemming ‘Palestina’ niet zouden verzwijgen.  Zo ver zou het voor de meesten niet komen, want honderden activisten werden in Europa reeds tegengehouden.

De voorbije dagen werd reeds duidelijk dat Israël alles in het werk stelde om niemand van de actie te laten aankomen in Tel Aviv.  Op vrijdag was reeds bekend dat Lufthansa in Frankrijk en Jet2 in Groot-Brittannië passagiers had opgebeld om hen te vertellen dat ze niet welkom waren op de vlucht. 

Gisteren kregen ook enkele Belgen die met Brussels Airlines naar Tel Aviv zouden vliegen een telefoontje.  Eén passagier kreeg als reden dat de veiligheidsagenten van de luchthaven hem niet zouden toelaten in de gebouwen van de luchthaven.  Een andere passagier kreeg te horen dat het een richtlijn was van het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken.  De meerderheid van de  passagiers kreeg geen telefoon en veronderstelden vandaag naar Tel Aviv te kunnen vliegen.

Om half zeven vanochtend was er al een actie begonnen in de luchthaven van Zaventem omdat de passagiers die met Lufthansa en Swissair zouden vliegen al te horen hadden gekregen dat ze niet mee mochten.  Niet snel daarna kregen enkele passagiers twee brieven aan de incheckbalie van Brussels Airlines.  Eén document kwam van het Israëlische Ministerie van Binnenlandse Zaken: “Denied entry: 1. Due to statements of pro-Palestinian radicals to arrive on commercial flights from abroad to disrupt the order and confront security forces at friction points, it was decided to deny their entry in accordance with our authority according to the law of entry to Israel 1952. 2. Attached is a list of passengers that are denied entry to Israel.  In light of the above mentioned, you are ordered not to board them on your flights to Israel.  3. Failure to comply with this directive will result in sanctions against the airlines.”  Het tweede document kwam van Brussels Airlines zelf met daarop in het Frans, Engels, Nederlands en Duits: “Wij, Brussels Airlines station Brussel bevestigen hierbij dat mevrouw/meneer… geboekt op vlucht… niet aan boord van deze vlucht is gegaan wegens een beslissing van de staat Israël om hem/haar toegang tot het land te ontzeggen (zie bijlage).  Dit attest mag op geen enkele manier als een erkenning van verantwoordelijkheid beschouwd worden.”

De meeste passagiers ontvingen dit document aanvankelijk zelfs niet omdat ze door de politie-opstelling niet tot aan de incheckbalie geraakten.  Wanneer enkele personen voor de infobalie gingen neerzitten, greep de politie – die ondertussen met enkele tientallen agenten en een politiehond aanwezig waren – zeer hardhandig toe.  Mannen en vrouwen werden gewelddadig uit elkaar getrokken en weggesleurd.  Het was inmiddels voor iedereen duidelijk geworden dat de activisten niet op het vliegtuig zouden geraken.  Daarom trokken ze naar de groep geweigerde passagiers van Lufthansa en Swissair om samen aan de omstaanders, politie en media duidelijk te maken dat ze hier niet mee waren opgezet. 

Met zo’n tweehonderd waren ze, de gestrande passagiers en hun achterban.  Samen hielden ze een sit-in voor de infobalie van Brussels Airlines.  Enkele uren lang werd er gezongen, gedanst, slogans geroepen “Solidarité avec le peuple palestinien”, “Palestine occupée, Belgique complice”, “remboursez nos billets” etc.  Ondertussen was iedereen te weten gekomen dat er een viertal personen tijdens het tumult waren opgepakt door de politie.  De groep kreeg te horen dat deze mensen werden vrijgelaten indien ze kalm zouden blijven en zouden vertrekken.  Brussels Airlines liet ook weten dat de passagiers die niet mee mochten een brief moesten sturen naar de luchtvaartmaatschappij en dat Brussels Airlines hen dan onmiddellijk zou terugbetalen.  De activisten lieten zich hiermee niet uit het laantje sturen en wilden dit op papier zien.  Men zou pas vertrekken indien men een officieel document zou krijgen en wanneer de gearresteerde personen werden vrijgelaten.  Tegen 13u waren alle personen vrij, maar was dit document van Brussels Airlines nog niet vrijgegeven en waren de activisten, ondanks de aanwezigheid van de nog steeds agressieve agenten, nog niet van plan om te vertrekken.

Ook in Parijs werden honderden activisten tegengehouden. In de luchthaven van Tel Aviv zijn ondertussen al enkele Israëlische en Franse activisten opgepakt. Sommigen zijn door de mazen van het Israëlische veiligheidsnet kunnen glippen en zijn in Betlehem aangekomen.

De bedoeling van de internationale ‘Welcome to Palestine’-actie was tweeërlei.  Enerzijds wilden de activisten met deze actie aantonen dat de Westelijke Jordaanoever, net zoals de Gazastrook, als een openluchtgevangenis is en geïsoleerd is van de buitenwereld.  Wanneer buitenlanders aan de grens van Israël expliciet zeggen dat ze naar Palestina gaan, worden ze meestal geweigerd.  Israël controleert alle grenzen van de Westelijke Jordaanoever.  Anderzijds wilden de activisten op uitnodiging van 25 Palestijnse organisaties en de burgemeester en gouverneur van Betlehem hun solidariteit betuigen en meehelpen aan de bouw van een Palestijnse school, recht tegenover een illegale joodse nederzetting.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!