ACTA: De nieuwe bedreiging voor internet

ACTA: De nieuwe bedreiging voor internet

vrijdag 27 januari 2012 07:35
Spread the love

Beste vrienden,

Een nieuw internationaal verdrag zou bedrijven in staat kunnen stellen om alles dat we op internet doen te controleren. Vorige week lukte het ons om censuurwetgeving in de VS met succes tegen te houden. Als we onze krachten nu weer bundelen kunnen we het Europees Parlement overhalen een stokje te steken voor deze nieuwe bedreiging:

Teken de petitie
Vorige week sloegen we met 3 miljoen mensen een aanval van de VS op het internet af! Maar er is een nog grotere bedreiging, en ons online netwerk is er prima op toegerust om hier korte metten mee te maken.

Het internationale verdrag ACTA zou bedrijven in staat stellen het internet te censureren. Een aantal rijke landen en grote bedrijven hebben in het geheim afgesproken om een schimmig rechtsorgaan op te richten tegen het illegaal namaken van producten. Dit zou de private belangen van bedrijven groen licht geven om alles dat online gebeurt te controleren, en zeer hoge straffen (ook gevangenisstraffen!) uit te delen aan een ieder van wie zij zeggen dat hij of zij hun zakelijke belangen heeft geschaad.

Europa besluit op dit moment om ACTA wel of niet te ratificeren. En zonder de steun van Europa zal deze internationale aanval op internetvrijheid het niet redden. We realiseren ons dat het Europees Parlement eerder tegen was – maar sommige europarlementariërs twijfelen nu. Laten we ze het laatste duwtje geven dat nodig is om het verdrag af te keuren! Teken de petitie – zodra we 500.000 handtekeningen hebben zorgen we voor een spectaculaire overhandiging in Brussel:

http://www.avaaz.org/nl/eu_save_the_internet/?vl

Het is schandalig – de overheden van 80% van de wereldbevolking werden uitgesloten van onderhandelingen over het ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement)-antipiraterijverdrag, terwijl ongekozen bureaucraten in nauwe samenwerking met bedrijfslobbyisten werkten aan de nieuwe regels van een gevaarlijk streng handhavingsregime. De ACTA zou in de eerste instantie opgaan voor de EU, de VS en 9 andere landen, en dan geleidelijk worden uitgebreid naar de rest van de wereld. Maar als we de EU zover krijgen om het af te wijzen, zal het verdrag aan kracht verliezen en voor altijd in de koelkast belanden.

De strenge regels in het verdrag zouden bijvoorbeeld bepalen dat mensen overal ter wereld kunnen worden gestraft voor iets als het delen van een krantenbericht, of het uploaden van een video van een feest waar toevallig muziek met auteursrecht wordt gespeeld. Terwijl het wordt verpakt als ‘handelsverdrag’, kan ACTA ook levensreddende generieke geneesmiddelen verbieden, en de toegang tot benodigde zaden voor boeren ernstig belemmeren. En wat ook ongelooflijk is: het ACTA-comité heeft carte blanche (de bevoegdheid om namens een staat te tekenen) om de eigen regels en sancties te veranderen, dus zonder democratische controle.

Grote bedrijven hebben grote belangen bij dit verdrag en maken werk van de realisatie. Maar het Europees Parlement staat nog in de weg. Laten we de parlementariërs luid en duidelijk verzoeken om de lobbyisten dapper te weerstaan en internetvrijheid te garanderen. Teken de petitie nu en stuur ‘m naar zoveel mogelijk anderen door:

http://www.avaaz.org/nl/eu_save_the_internet/?vl

Toen we onze krachten vorige week met miljoenen bundelden hielden we een Amerikaanse wet tegen die het hart van het internet zou treffen. We lieten de wereld zien hoe krachtig onze stemmen zijn. En ook deze keer laten we van ons horen om de nieuwe wet te voorkomen.

Met hoop en vastberadenheid,

Dalia, Alice, Pascal, Emma, Ricken, Maria Paz en de rest van het Avaaz-team.

Meer informatie:

Europese Commissie tekent ACTA (Webwereld)
http://webwereld.nl/nieuws/109317/europese-commissie-tekent-acta.html

‘ACTA ramp voor ontwikkelingslanden’ (Automatiseringsgids)
http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2012/04/acta-slecht-voor-ontwikkelingslanden

(In het Engels)

Als je dacht dat SOPA slecht was, wacht maar tot je ACTA ziet
http://www.forbes.com/sites/erikkain/2012/01/23/if-you-thought-sopa-was-bad-just-wait-until-you-meet-acta/

ACTA vs. SOPA: Vijf redenen waarom ACTA is een nog grotere bedreiging voor internetvrijheid
http://www.ibtimes.com/articles/286925/20120124/acta-sopa-reasons-scarier-threat-internet-freedom.htm?cid=2

Wat er verkeerd is aan ACTA
http://www.edri.org/edrigram/number10.1/whats-wrong-with-ACTA

Het geheime verdrag: Het anti-piraterijverdrag ACTA en zijn impact op toegang tot medicijnen.
http://www.msfaccess.org/content/secret-treaty-anti-counterfeiting-trade-agreement-acta-and-its-impact-access-medicines

take down
the paywall
steun ons nu!