Verslag, Nieuws, Wereld -

“Braziliaanse boswet is doodsteek voor Amazonegebied”

De versoepeling van de Braziliaanse boswet betekent de doodsteek voor het Amazonegebied. Dat zegt het Wereldnatuurfonds (WWF). Vandaag moet de Braziliaanse Senaat de wet goedkeuren.

dinsdag 6 december 2011 13:20
Spread the love

Als de Senaat vandaag het licht op groen zet, dan is 79 miljoen hectare bos bedreigd, de oppervlakte van Duitsland, Oostenrijk en Italië samen, zegt het WWF. Als die bossen verdwijnen, komt er 29 gigaton CO2 extra vrij in de atmosfeer.
De boswet uit 1934 bepaalt per regio hoeveel bos onaangeroerd moet blijven. In de Amazoneregio bijvoorbeeld mag 80 procent niet gekapt worden.

Het parlement wil de boswet versoepelen omdat anders de economische ontwikkeling van Brazilië, vooral in de landbouw, gestremd wordt. Lokale besturen zouden bijvoorbeeld de bevoegdheid krijgen om sommige gebieden te ontbossen, ook in beschermde zones. Voor illegale ontbossing komt er amnestie: illegaal gekapte bossen moeten niet hersteld worden.

Vernietiging van tropische wouden

De Kamer van Afgevaardigden zette het licht al op groen. Nu ligt het voorstel op tafel in de Senaat. Nadien moet het nog naar de president.

“Het zou een enorme stap achteruit zijn in de bescherming van de bossen in Brazilië, met zware gevolgen voor het klimaat”, zegt het Wereldnatuurfonds. Volgens de milieuorganisatie leidt een versoepeling van de boswet tot “een drastische vermindering van de beschermde zones en laat het toe dat illegaal ontboste gebieden niet hersteld worden.” De nieuwe wet zet de deur wagenwijd open “voor landbouw en veeteelt op grote schaal, de belangrijkste oorzaken van de vernietiging van tropische wouden in de regio.”

Veto van Rousseff

Het WWF lanceert binnenkort een onlinecampagne om president Dilma Rousseff onder druk te zetten. De organisatie vraagt dat Rousseff haar veto uitspreekt tegen de versoepeling van de wet of er die delen uit schrapt die het Amazonegebied bedreigen.
Volgens een opiniepeiling in juni willen acht op tien Brazilianen dat president Rousseff haar veto stelt tegen de nieuwe boswet. Evenveel Brazilianen zeggen dat ze niet meer op politici zouden stemmen die de boswet hebben goedgekeurd. De peiling was uitgevoerd op vraag van milieuorganisaties als de Braziliaanse afdeling van het Wereldnatuurfonds.

take down
the paywall
steun ons nu!