Gedenkplek voor Ahmed Sorour

19-jarige jongen komt om in de strijd tegen het Egyptische regime

maandag 28 november 2011 11:14
Spread the love

Zaterdagochtend kwam de jonge activist Ahmed Sorour om het leven in een protest tegen het militaire regime in Egypte. Een dag later verzamelen heel wat Egyptenaren zich rond een gedenkplek die is opgetrokken op de plek waar hij tot overlijden kwam. 

Ahmed Sorour was amper negentien toen hij gisteren op vreselijke wijze om het leven kwam. Hij was een van de jongelingen die sinds 25 januari -de eerste dag van de betogingen in Egypte- op het Tahrirplein streed tegen de Egyptische machthebbers.  Samen met zijn jongere broer heeft hij geen enkele dag van het verzet gemist. Ook op zaterdag konden we hem vinden in een van de tenten die opgetrokken werden op het Tahrirplein.

Naar aanleiding van de aanstelling van el-Ganzouri werd op vrijdagavond niet enkel het centrale plein bezet maar ook de toegang tot het parlement versperd. El-Ganzouri werd aangesteld door de SCAF, de militaire interim-regering onder leiding van Tantawi. Zowel Tantawi als el-Ganzouri hebben nauwe banden met Mubarak, wat verklaart dat het volk geen genoegen kon nemen met deze beslissing.

De nacht begon rustig op het Tahrirplein. Na zes dagen intens verzet leek de rust min of meer teruggekeerd. Ahmed Sorour sliep die nacht samen met zijn jongere broer opnieuw op het plein. Toen hij in de vroege uren te horen kreeg dat er moeilijkheden waren bij de sit-in aan de ingang van het parlement, ging hij onmiddellijk die kant uit. De sit-in werd rond zes uur ’s ochtend bruut aangevallen door de veiligheidsdiensten. Met verschillende wagens en heel wat traangas dreven ze de betogers weg van het parlement.  Ahmed Sorour haalde zijn doel niet. Wanneer hij op een aantal meter van het parlement verwijderd was, openden de veiligheidsdiensten het vuur op hem. Hij werd in zijn zij geschoten en raakte daarbij ernstig gewond. Toen hij moeizaam terug probeerde te lopen naar het Tahrirplein reed de wagen van de veiligheidsdienst hem in volle vaart aan. Ahmed Sorour overleed ter plekke.

De plaats waar deze gruwelijke feiten zich afspeelden is sindsdien omgetoverd tot een gedenkplek voor Ahmed Sorour. De plek ligt te midden de Qasr El-Aini, één van de hoofdstraten die door het centrum van Cairo voert. De hele dag en avond daaropvolgend werd de plek beschermt door betogers die elkaar afwisselen. Menigeen neemt er de tijd om gedachtegoed uit te wisselen en het collectieve leed een plaats te geven. Iedereen is ongelooflijk door de feiten aangedaan. Ook vandaag bleef de gedenkplek beschermt door medeprotestanten.

Na het voltrekken van de feiten en de plechtige begrafenis sprak Ahmed Sorour’s moeder op de nationale televisie over de gebeurtenissen. Elke dag is ze bang geweest om wat haar zoon zou overkomen. In januari kwam hij op een dag thuis met twee schotwonden in zijn been. Ze wist dat hij gedreven was als het op betogen aankwam, en dat hij nergens voor terugdeinsde. “Na vandaag kan ik niet meer bang zijn. Ik kan enkel nog trots zijn op wat mijn zoon voor het land gedaan heeft” zegt ze moedig. (avdb)

take down
the paywall
steun ons nu!