Verslag, Nieuws, Economie, België, ACV, Regeringsonderhandelingen -

Wordt RVA ‘Rijksdienst voor Armen’?

De regeringsonderhandelaars broeden op maatregelen die werkzoekenden de armoede zullen injagen, vreest het ACV. De vakbond voerde dinsdag actie bij de RVA in Brussel. “Nu al zitten de uitkeringen van gezinshoofden dertig procent onder de armoedegrens”, zegt Karim Dibas van het ACV.

dinsdag 22 november 2011 12:40
Spread the love

“De evolutieleer van de regeringsonderhandelaars: gisteren werknemer, vandaag werkloos en morgen dakloos!” Met die slogan trokken actievoerders van het ACV naar de hoofdzetel van de RVA in Brussel.

Niet om te betogen tegen de RVA, maar wel om te waarschuwen voor de maatregelen tegen werklozen die op de tafel van de regeringsonderhandelingen liggen.

“Wij horen en lezen ook wat naar buitensijpelt. Het verandert wel voortdurend, maar het is wel duidelijk dat men de uitkeringen serieus wil doen dalen. In één van de scenario’s zou een samenwonende alleen al het eerste jaar van de werkloosheid 5 tot 7000 euro verliezen”, zegt Karim Dibas, verantwoordelijke ACV Bewegingswerk rond de arbeidsmarkt.

“Dat klinkt voor sommige onderhandelaars stoer, maar vraag is of ook de samenleving daar beter van wordt. Wij vrezen dat je het probleem enkel verschuift naar meer zwart werk en het OCMW”, aldus Dibas.

Volgens het ACV zouden de regeringsonderhandelaars beter vertrekken van de competenties van werkzoekenden. “Er is een grote groep die geen kansen krijgt: 50-plussers of allochtonen. In plaats van te beboeten, zouden ze die mensen beter kansen geven”, zegt Karim Dibas.

Thomas Janssens is één van die oudere werkzoekenden die geen kansen krijgt. Hij was 48 toen hij na een herstructurering bij de textielgroep Domo op straat belandde. Drie jaar later en honderden sollicitatiebrieven later is hij nog steeds werkloos.

“Ik heb administratie en logistiek gedaan bij Domo en kon de afgelopen jaren enkele interims doen in die richting.” Maar een vaste job te pakken krijgen, lukt niet. Thomas Janssens: “Op veel sollicitaties krijg ik nooit antwoord. Ik kreeg al vaak te horen dat mijn profiel niet past. Of ik als oudere werknemer te duur ben? Men heeft mij nog nooit gevraagd hoeveel ik wil verdienen. Er hangt gewoon een zeer negatief beeld rond oudere werkzoekenden: niet flexibel, betweterig, …”

Thomas Janssens: “Ik voel mij als meubilair, een stilstaande klok die nog twee keer per etmaal de juiste tijd aangeeft. Dat ze de uitkeringen nu nog willen doen dalen, is misdadig. Ik heb nooit om deze situatie gevraagd. Dit kan iedereen overkomen.”

take down
the paywall
steun ons nu!