Actie aan de Griekse ambassade tegen ‘junta van bankiers’

Actie aan de Griekse ambassade tegen ‘junta van bankiers’

woensdag 16 november 2011 10:48
Spread the love

Griekse kringen in Brussel lanceren samen met Belgische vakbonden en Indignados een oproep om op donderdag 17 november om 17 uur te protesteren aan de Griekse ambassade in Brussel. Ze verwerpen de ‘junta van de bankiers’ die momenteel het land besturen in naam van de Europese Unie (EU).

De datum is hoogst symbolisch, aangezien op 17 november 1973 studenten van de Atheense Polytechnische Hogeschool in opstand kwamen tegen de militaire junta. Tientallen studenten lieten daarbij het leven.

In 1973 is Griekenland in de greep van een militaire junta. Dit regime schaft de burgerrechten af en maakt een einde aan de vrijheid. Op 17 november van dat jaar protesteren Griekse studenten aan de Polytechnische Hogeschool van Athene. Al snel volgen duizenden arbeiders en mensen van alle leeftijden hun voorbeeld. Het publieke protest tegen de gewelddadige repressie van deze beweging leidde tot de val van de junta in 1974.

Ondertussen is het 2011, het jaar waarin de Griekse premier Papandreou ten val werd gebracht. Hij voerde een beleid dat danig verschildde van wat hij beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne. Hij legde onrechtvaardige maatregelen op, hij liet de nationale soevereiniteit in de steek en hij schendde de grondwet.

Momenteel wordt het Griekse volk een coalitieregering opgelegd die wordt voorgezeten door de onverkozen Loukas Papadimos. Hij is voormalig vice-voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) en lid van elitaire lobbygroepen. Hij wordt in zijn taak bijgestaan door de legertop van de voormalige militaire dictatuur.

Op 17 november verzamelt het Griekse volk zich opnieuw aan de Polytechnische Hogeschool en in de straten van Athene en andere Griekse steden. Ze willen een eerbetoon brengen aan de studenten van 1973. Maar ze zullen vooral protesteren tegen de nieuwe anti-democratische regering die door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werd opgelegd. Hun eis is dat ze geraadpleegd worden door verkiezingen. Dit protest verspreidt zich naar Berlijn, Parijs, Rome, Amsterdam, Madrid en Brussel uit solidariteit met het Griekse volk.

De Griekse ambassade is gevestigd in de Karmelietenstraat 6 in Brussel, nabij Kleine Zavel en de Naamsepoort.

Meer info: Yiorgos Vassalos

E-mail: yiorgosvassalos@yahoo.gr

GSM: 0484 675 15 62

Lees ook:

https://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/11/15/het-jaar-dat-bankiers-eerste-minister-werden
https://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/11/13/een-nieuwe-griekse-regering-zonder-verkiezingen

take down
the paywall
steun ons nu!