Nieuws, Cultuur -

Stenen stemmen bij Art Forum

In de gerenommeerde kunstgalerie Art Forum van Anne-Mie De Baene op Het Eilandje in Antwerpen start op zondag 18 september een nieuwe tentoonstellingsreeks met recente werken van Didi van der Velde, Ron Ekkelenkamp en Jorg Van Daele.

donderdag 18 augustus 2011 13:48
Spread the love

De oorsprong van het werk van Didi van der Velde ligt in een reis die zij door Afrika heeft gemaakt, op zoek naar haar roots. De ovalen staan voor de hoofden van haar voorouders en maken alzo deel uit van haar identiteit. Momenteel werkt zij rond het thema: Mijn plek op Moeder Aarde. Dit uit zich in labyrinten en collages. Deze plastische zoektocht brengt haar steeds dichter bij het vinden van haar ziel, een weg met ultieme kansen en mogelijkheden. De koppen duiken weer op in haar werk als bevestiging van haar bestaan, de vingerafdrukken zijn sporen van haar aanwezigheid en de gelaagdheid van verschillende technieken is een metafoor voor evolutie.

Eilanden

Het werk van Ron Ekkelenkamp bestaat uit landschappen gezien door de ogen van een schilder. De periodes die hij op de Griekse eilanden doorbrengt spelen daarbij een belangrijke rol. Van groot naar klein, van landschap naar detail, vormen zijn schilderijen de vertaling ervan in een abstracte taal. Een bezoek aan zijn atelier maakt onmiddellijk duidelijk dat het hier gaat om een schilder die werkelijk schildert. Grote indrukwekkende doeken, kleine krachtige formaten langs met verf bespatte wanden. Zijn werk straalt activiteit en energie uit en ademt tegelijk pure poëzie. Hier werkt een man die met materie, linnen en verf de onmetelijkheid van de dingen te lijf gaat. Ron Ekkelenkamp is iemand die ervaart dat kunst het leven niet is maar een andere vorm van leven.

Stemmen van steen

Bij het bekijken van een reeks sculpturen van Jorg Van Daele dient een veelheid aan indrukken, associaties en gedachten zich aan. Zijn beelden zijn erg rijk. De beeldtaal is gecondenseerd, de ene keer al complexer dan anders. Nergens is er iets teveel of tekort en geen enkel element oogt willekeurig. Wellicht komt dit omdat de beelden van Jorg Van Daele zijn gegroeid onder nauwlettende aandacht van de kunstenaar. De beelden groeien uit de oorspronkelijke steen. De stem van de kunstenaar spreekt, maar ook de steen blijft hoorbaar. En de stemmen versterken mekaar. Waarover wordt er dan gesproken? Zoals meestal in de kunst is er ook hier geen éénduidigheid te vinden. Een analyse zou afbreuk doen aan de zeggingskracht van de beelden.

Praktisch:

Didi van der Velde – Ron Ekkelenkamp- Jorg Van Daele

Galerie Art Forum- Nassaustraat 15 – 2000 Antwerpen

Gratis toegankelijk van zondag 18 september tot en met vrijdag 21 oktober 2011 op woensdag, donderdag en vrijdag van 9 uur tot 17 uur of op afspraak. Contact: artforum@artlease.be

 

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!