Greenpeace dropt stenen in Noordzee
Nieuws, Wereld, Europa, Milieu, Greenpeace, Noordzee, Overbevissing -

Greenpeace dropt stenen in Noordzee

Milieuorganisatie Greenpeace dumpt grote natuurstenen op de bodem van een natuurgebied in het Duitse deel van de Noordzee. De stenen moeten voorkomen dat vissers sleepnetten gebruiken in het gebied.

donderdag 4 augustus 2011 18:50
Spread the love

Het Sylter Buitenrif, een belangrijk paaigebied voor bruinvissen, is al sinds 2004 een officieel natuurgebied. Maar de bescherming van het gebied blijft dode letter, zegt Greenpeace. Vissers richten er nog steeds grote schade aan met het gebruik van netten die over de bodem slepen.

Het is niet de eerste keer dat Greenpeace natuurstenen dropt op de zeebodem om vissers te ontmoedigen. In juni deed de organisatie hetzelfde om de Klaverbank in de Nederlandse Noordzee te beschermen.

Zeereservaten

Wetenschappers zijn het erover eens dat zeereservaten de beste manier zijn om een heel ecosysteem te laten herstellen. In zeereservaten kan de natuur aansterken en krijgen de vissen de kans om groter te worden, waardoor ze voor meer nageslacht zorgen. Dat is ook in het belang van de vissers, voert Greenpeace aan.

De Nederlandse staatssecretaris Henk Bleker heeft al verklaard dat 10 tot 15 procent van de Noordzee gesloten moet worden voor de visserij zodat de natuur daar kan herstellen. Het is nu aan Vlaams minister-president Kris Peeters om een gelijkaardige positie in te nemen, zegt Greenpeace. Peeters heeft deze zomer de kans om zeereservaten en een beter visserijbeleid hoog op de Europese agenda te zetten.

Europees Commissaris Damanaki werkt immers aan een hervorming van het visserijbeleid, een gelegenheid die zich maar eens in de tien jaar voordoet. Greenpeace vraagt dat de enorme overcapaciteit van de visserijvloot wordt aangepakt, zeereservaten effectief beschermd worden en er beter naar wetenschappelijke adviezen wordt geluisterd. Begin juli riep het Vlaams parlement de regering in een resolutie unaniem op daar werk te maken.

take down
the paywall
steun ons nu!