© Raymond Clement
Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Middelheim, Philip Heylen, Beeldenpark, Openluchtmuseum, Jan Fabre, Paul Robbrecht, Ai Weiwei, Chinese kunstenaar -

Middelheimmuseum breidt fors uit

ANTWERPEN - Het Middelheimmuseum wordt groter. Dat is in ieder geval de intentie van de Antwerpse schepen voor Cultuur en Toerisme, Philip Heylen (CD&V), die een en ander verduidelijkte tijdens zijn jaarlijkse traditioneel onderonsje met de pers.

woensdag 27 juli 2011 15:25
Spread the love

Het openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim kreeg er in 2000 al zeven hectare bij. Heylen wil in 2012 nog een nieuwe uitbreiding doorvoeren. De schepen voor Cultuur koestert tevens de ambitie om volgend jaar vijf grote nieuwe kunstwerken aan te kopen.

Bloementuin

Voor de uitbreiding wil de schepen de bloementuin Hortaflora integreren in het Middelheimmuseum. Die is momenteel enkel via het Nachtegalenpark te bereiken en daarom stelt hij voor de bloementuin een ingang te geven via de Middelheimlaan.

Het is wel de bedoeling dat de bloemen en planten blijven behouden. Heylen voorziet een kunstwerk in het geheel, liefst van Jan Fabre: “Ik stel mij een grote constructie voor die bestaat uit gebogen bomen en planten. In Engelse tuinen zie je dat wel meer. Dat zijn in feite kunstwerken die leven en verder groeien”.

Paul Robbrecht

Ondertussen zijn de structuurwerken voor het museum die dit jaar werden opgestart bijna afgerond. Het halfopen paviljoen van architect Paul Robbrecht zal eind mei 2012 afgewerkt zijn en dan kunnen weergevoelige kunstwerken opnieuw hun plaats krijgen in het museum.

Op dit ogenblik zijn de hekken langs het arboretum weggehaald en als Hortaflora volwaardig aan het beeldenpark is toegevoegd, zullen ook de hekken van het Laag-Middelheim verdwijnen.

Na de uitbreiding wordt het Middelheimmuseum letterlijk in tweeën gedeeld door de Middelheimlaan. Daarom wil Heylen liefst dat de Middelheimlaan autovrij wordt gemaakt. Op die manier wordt het Hoog-Middelheim en het Laag-Middelheim, samen met de toegevoegde Hortaflora, een geheel.

De Middelheimlaan zelf verdwijnt niet omdat het museum anders moeilijk bereikbaar is met het openbaar vervoer. Al het andere verkeer wordt wel verbannen.

Ai Weiwei

Belangrijk nieuws is ook nog dat er volgend jaar een werk van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei naar het Antwerpse openluchtmuseum komt.

De ontwerper van het Vogelneststadion voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking, die in april door de Chinese overheid werd gearresteerd en opgesloten, is inmiddels op borgtocht vrij. Wel mag hij China niet verlaten. De kans dat hij zijn kunstwerk zelf komt aanleveren, is dus bijna nihil.

Het museum zal in ieder geval zijn werk aankopen als een van de vijf kunstwerken die het museum voor 2012 heeft gebudgetteerd. Welke vier andere kunstenaars in aanmerking komen om een werk voor het Middelheimmuseum te mogen leveren, wilde de schepen niet verklappen.

Toegankelijker

Om al deze plannen te financieren, voorziet Philip Heylen 1,3 miljoen euro uit het eigen budget en 1,2 miljoen euro van de Vlaamse gemeenschap en Toerisme Vlaanderen. Voor 2,5 miljoen euro wordt dan uiteindelijk het Middelheimpark vijf hectaren groter en gaat het een totale oppervlakte beslaan van 32 hectaren pure kunst en natuur.

Bovendien wordt het museum toegankelijker gemaakt met betere paden en bewegwijzering. En tot slot zal de collectie worden aangevuld met belangrijke kunstwerken uit binnen- en buitenland.

take down
the paywall
steun ons nu!