Nieuws, Politiek, Thailand, Parlementsverkiezingen -

Thaise boeren verwachten veel van ‘hun’ nieuwe premier

BAAN FANG — In de dorpen op het Thaise platteland wordt volop feest gevierd na de overwinning van Yingluck Shinawatra. Het is de plattelandsbevolking die Shinawatra aan haar overwinning hielp, en die nu veel van de nieuwe eerste minister verwacht.

dinsdag 5 juli 2011 15:35
Spread the love

In een buitenwijk van het stadje Khon Kaen onthalen enkele tientallen rijstboeren elk nieuwsbericht over de verkiezingsuitslag op gejuich. “Ik ben ervan overtuigd dat een vrouw een goede eerste minister van Thailand kan worden”, zegt de opgewonden Sukunthai Buthawong, een 61-jarige rijstboerin. “We moeten iets nieuws proberen, en niet enkel voor mannen stemmen. Zo heb ik ook gedacht toen ik naar de stembus ging. Ik wil verandering. Ik wil geschiedenis maken.”

Ook op de markt van Khon Kaen zijn vrijwel enkel rode kleren te zien, de kleur van de aanhangers van de zegevierende partij Phue Thai. In en rond de stalletjes wordt gedanst. “Ik ben blij en opgewonden. Dit voelt beter dan de loterij winnen”, juicht een vleesverkoper.

“De plattelandsbevolking is meer geïnteresseerd in de politiek dan ooit tevoren”, zegt visverkoper Phrapapai Pongpan. “Het onrecht van de voorbije jaren heeft ertoe geleid dat ze hun huis uitkwamen om te gaan stemmen.” Dat blijkt ook uit de cijfers: in het noordoosten van het land haalde Phue Thai 104 zetels van de 126 zetels.

Cruciale machtsbasis

Yingluck besefte van bij het begin hoe belangrijk het platteland voor haar campagne zou zijn. Ze sprak de plattelandsbevolking aan met beleidsvoorstellen van Phue Thai voor de armen. “Mijn succes zal het succes van het platteland zijn”, zei ze in een interview net voor de verkiezingen.

Tegelijk benadrukte ze de historische kans voor Thailand om voor het eerst een vrouw als eerste minister te krijgen. “Ik kan mijn kracht als vrouw gebruiken”, zei ze in het interview. “Vrouwen zijn meer geneigd tot compromis, en beter bereid om met iedereen te praten om een verenigd Thailand te vormen.”

Thaksin

Die focus op de arme bevolking op het platteland is een exacte kopie van de strategie van haar broer, Thaksin Shinawatra, die ermee aan de macht kwam in 2001 en herverkozen werd in 2005. Maar zelfs insiders in Phue Thai zelf hadden het enorme succes van Yingluck niet voorzien, nadat ze door haar broer voorgesteld was als consensuskandidaat binnen de partij.

“Ze bleek veel beter dan we gedacht hadden”, zegt een partijbons die anoniem wil blijven. “Haar stijl, warmte en eerlijkheid hebben veel kiezers geraakt op een manier die een mannelijke leider van Phue Thai haar niet kan nadoen. Ze werd een superster tijdens de campagne.”

De steile klim naar de top is vergelijkbaar met die van andere vrouwelijke telgen van heersende dynastieën in Azië. Dat was het geval voor de Filippijnse Corazon Aquino, die de eerste vrouwelijke president in de Filippijnen werd in 1986, en Sirimavo Bandaranaike in Sri Lanka in de jaren zestig. Bandaranaike werd niet alleen de eerste vrouwelijke eerste minister in Sri Lanka, maar meteen ook in de hele wereld.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!