Verslag, Nieuws, Wereld, Europa -

Mogelijk Europese stakingen tegen saneringspolitiek van Europese Unie

“Als het Europees parlement op 8 juni op een drafje de wetgeving rond een strakker economisch beleid goedkeurt, zal de actiedag van de Europese vakbonden op 21 juni gepaard gaan met stakingen in sectoren in Europa.” Dat zei Anne Demelenne, algemeen secretaris van het ABVV tijdens een bijeenkomst over de Europese plannen om greep te krijgen op het sociaal-economische beleid van de lidstaten.

maandag 30 mei 2011 15:24
Spread the love

Strakke budgettaire normen en een verscherpt toezicht op het sociaal-economische beleid van de lidstaten. Dat is het recept van de Europese Unie om de crisis die de euro bedreigt, te lijf te gaan. Landen die niet snel genoeg hun schuld afbouwen, zouden voortaan beboet kunnen worden. Landen waarvan de Europese Unie vindt dat de loonkosten te snel stijgen, zouden kunnen verplicht worden om het indexeringsmechanisme te herzien.

In het Europees parlement ligt daarover een sixpack aan maatregelen voor, zes wetgevende initiatieven waarover op 19 april gestemd werd in de commissie ‘Economische en Monetaire Zaken”.

Er werden meer dan 2000 amendementen ingediend. Het gros van de sociale amendementen werd verworpen. Toch wisten de vakbonden via hun lobbywerk bij europarlementsleden ook enkele scherpe kantjes af te vijlen. Zo kunnen cao’s niet doorbroken worden bij een zogenaamde correctie van macro-economische onevenwichten. Bij het bepalen van de macro-economische onevenwichten zal ook rekening worden gehouden met sociale indicatoren zoals werkloosheid of gemiddeld inkomen.

Momenteel probeert het Europees parlement met de Europese Raad tot een consensustekst te komen. De Europese vakbonden hopen nog tijd te krijgen om de parlementsleden te bewerken. “We hebben tijd nodig om onze stem te laten horen. Dit mag dus niet in een paar weken worden afgehandeld”, zegt Bernadette Ségol, die net verkozen werd tot nieuw algemeen secretaris van het Europees Vakverbond.

Al bestaat het gevaar dat de vakbonden die tijd niet kijken. “Als de hele rechterzijde doorduwt, dan kan het al op 8 juni afgerond worden”, zegt europarlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a).

Stakingsacties

Op 21 juni organiseren de Europese vakbonden een actie in Luxemburg. Als het Europees parlement het sixpack al op 8 juni goedkeurt, kunnen daar stakingsacties in Europese sectoren bijkomen, zegt Anne Demelenne.

De Europese vakbonden benadrukken ook dat ze niet tegen een eengemaakt economisch beleid zijn. “Het groot gebrek aan de euro is net de afwezigheid van een economic governance. Alleen hebben de linkse partijen de kans gemist om zo’n economisch beleid uit te bouwen toen ze aan de macht waren en nu heeft rechts dat idee gekaapt met een oerconservatieve inhoud”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

take down
the paywall
steun ons nu!