Verslag, Nieuws, Samenleving, België -

Brusselse moslims boos op toiletpapier? Het is een hoax

Onder druk van boze moslims haalde Carrefour onlangs toiletpapier versierd met tekens van de dierenriem uit de rekken. Twee van die tekens zouden doen denken aan de schrijfwijze van Allah en Mohammed. Het is een sappig verhaal dat alle krantensites haalde. Alleen rammelt het aan alle kanten.

donderdag 26 mei 2011 17:47
Spread the love

Het incident sierde woensdag een volledige pagina in de Brusselse krant La Capitale. Tien dagen geleden zouden vanuit twee moskeeën in Molenbeek klachten gekomen zijn over toiletpapier van Renova versierd met dierenriemtekens die lijken op de schrijfwijze van Allah en Mohammed.

Bij Renova vallen ze uit de lucht. “Dit artikel is vals en we zullen een rechtzetting vragen aan de krant. Renova heeft nooit zo’n design gehad op geen enkel product”, reageert Nuno Rocha, directeur marketing van Renova Benelux.

Bij Carrefour weten ze wel iets. Alleen blijkt het om een oud verhaal te gaan. Op internet zijn sporen te vinden van één kettingmail uit juli 2008 verstuurd door een overijverige vrouw uit Nanterre. Op internetfora reageren moslims schamper als blijkt dat het om dierenriemsymbolen gaat: “Ik zou de volgende keer toch tien keer checken vooraleer je huilt met de wolven.”

La Capitale wist dat dit verhaal toen al circuleerde want de krant drukte woensdag de foto’s af die op die internetfora uit 2008 staan.

Uit (misplaatste?) angst voor een controverse besloot Carrefour in 2008 om het papier – dat dus niet van Renova maar van het eigen huismerk was – niet langer te verkopen. Ook in België werd het daarna niet meer verkocht. Zo’n ingrijpende maatregel was dat trouwens ook niet. “Als u wel eens toiletpapier koopt in onze winkels, zal u al gezien hebben dat de motiefjes heel snel veranderen”, aldus de woordvoerder van Carrefour.

Waarom het verhaal plots drie jaar later weer opduikt in Brussel, is niet duidelijk. Er circuleren op het net wel meer van die verhalen. Zo dist islambasher Sam van Rooy graag het verhaal op van de Parijse moslims die protesteerden tegen de groene kruistekens van apothekers. Het ging nochtans om een aprilgrap van een extreemrechtse website.

Mia Doornaert schreef ooit in kwaliteitskrant De Standaard dat Britse banken niet langer een spaarvarken durfden te gebruiken in hun folders. Een hoax die het goed doet op neonazistische sites maar die door beide banken werd tegengesproken.

U weet dus wat te doen als u nog eens zo’n bericht tegenkomt. Gebruik even Google.

take down
the paywall
steun ons nu!