Studio Radio Centraal (Foto archief )
Nieuws, België, Radio Centraal, Radio, Niet-commerciële radio, Daniël Renders, Koepel van Niet-Commerciële Gemeenschapsradio's., Radio Scorpio, Radio Katanga -

Vlaamse niet-commerciële radio’s richten koepel op

De drie resterende niet-commerciële radio's van Vlaanderen, Radio Scorpio (Leuven), Radio Katanga (Aalst) en Radio Centraal (Antwerpen) organiseren zich in de Koepel van Niet-Commerciële Gemeenschapsradio's. Ze willen dat vrije radio's in Vlaanderen, net als in Wallonië, erkend worden en een apart statuut krijgen.

vrijdag 6 mei 2011 11:15
Spread the love

“Op dit moment worden radiofrequenties als koopwaar verhandeld”, zegt Daniël Renders van Radio Centraal. 

Er moest normaal gezien na 2003 een nieuwe erkenningsronde komen voor frequenties voor nieuwe radiozenders, maar die is uitgesteld. Volgens de regels zouden er voor een vrijkomende frequentie alle andere radio’s een aanvraag kunnen indienen, maar volgens Renders worden in de realiteit radiofrequenties gewoon doorverkocht aan grotere spelers. 

“Nieuwe niet-commerciële radio’s maken bijna geen kans meer om een frequentie te bemachtigen. En ze hebben ook geen geld om een frequentie te kopen”, aldus nog Renders.

De Koepel van Niet-Commerciële Gemeenschapsradio’s wil daarom dat er een speciaal statuut komt voor niet-commerciële radio’s zodat nieuwe niet-commerciële radio-initiatieven ook een plek krijgen.

“We gaan contact opnemen met Vlaams minister van Media, Ingrid Lieten (SP.A), en haar vragen werk te maken van dit statuut. In Wallonië en in andere landen bestaat dat al”, zegt Renders.

“In Wallonië hebben niet-commerciële radio’s wel een speciaal statuut daardoor kunnen ze bij Sabam onderhandelen over voordelige auteursrechten. De Vlaamse niet-commerciële radio’s kunnen dat nu niet en moeten een bijna even hoog tarief betalen als de commerciële stations. Ze hebben meestal veel minder luisteraars dan commerciële stations en betalen zelfs in verhouding meer aan Sabam per luisteraar.”

“Ook Europa heeft trouwens een aantal aanbevelingen waarin staat dat gemeenschapsradio’s heel waardevol zijn en ondersteund moeten worden. In andere Europese landen kan het en in Wallonië kan het. Het wordt dus dringend tijd dat we er ook in Vlaanderen werk van maken”, vindt Daniël Renders.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!