Deelnemers aan de conferentie over de 'ontbrekende' optie voor het Europese landbouwbeleid
Nieuws, Wereld, Europa, Economie, Milieu, Landbouw, Voedsel en landbouw, Voedselsoevereiniteit -

Een atypische conferentie: wanneer een duurzame landbouw?

We moeten de landbouwmarkten meer reguleren en resoluut de richting inslaan van een agro-ecologische landbouw. Dat is nodig om boeren aan een leefbaar inkomen te helpen, om eten voor iedereen te produceren en om ecologisch niet uit de bocht te gaan. De deelnemers aan een conferentie in Brussel willen een volledig ander Europees landbouwbeleid.

woensdag 4 mei 2011 12:40
Spread the love

Dinsdag is in het Europees Parlement een atypische conferentie gehouden over het toekomstig beleid voor landbouw en voeding. Een 100-tal deelnemers uit een brede waaier van organisaties presenteerden een volledig nieuw beleidskader om voedsel te produceren in de Europese Unie.

Centrale stelling is dat we marktregulering nodig hebben als we willen dat landbouwers een waardig inkomen kunnen halen uit de verkoop van hun producten. En enkel een agro-ecologisch model zal in staat zijn om de uitdagingen aan te gaan van klimaatverandering, bevolkingsgroei, uitputting van grondstoffen en verlies aan biodiversiteit.

Bovendien kan enkel dit agro-ecologisch model het Europese platteland doen herleven – zie www.europeanfooddeclaration.org.

Heel wat sprekers deden een waardevolle bijdrage:

Geneviève Savigny van de Europese Coördinatie Via Campesina: “Vele landbouwers in de Europese regio zijn ontgoocheld dat na zoveel hervormingen van het Europese Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) er nog steeds geen positieve vooruitzichten zijn voor landbouwers. Het is niet met nog meer varkens te houden of nog duurdere machines te kopen dat de situatie van landbouwers zal verbeterd worden.”

Yves Sommeville van de Fédération Wallonne des Agriculteurs: “Landbouwers zitten tussen twee stoelen, tussen droom en werkelijkheid. De afwezigheid van een duidelijk en breed gedragen langetermijnperspectief en anderzijds de confrontatie met de harde realiteit van het huidige beleidskader verplicht landbouwers om ‘second best’ keuzes te maken.”

Marc Tarabella, Belgisch Europarlementslid (PS): “Het systeem van familiale landbouw zelf is bedreigd. In plaats van eerst vast te leggen hoeveel budget er beschikbaar is, moeten we voorop stellen wat we willen voor de landbouw.”

José Bové (European Greens, vice-voorzitter Landbouwcomité Europees Parlement: “Het voorstel voor het landbouwbeleid dat nu voorligt in het Europees Parlement is een draak, het is geen plan dat zorg zal dragen voor de volgende generaties. Iedereen wil dat landbouwers competitief zijn. Maar hoever moet dat gaan, daar moeten we eens duidelijk over zijn. Moet elke landbouwer op zijn minst een buurman kunnen uitschakelen? Deze conferentie is een fantastisch initiatief omdat er een consistent voorstel op tafel ligt, maar de conferentie komt een jaar te laat. Het Europees Parlement zit in de eindfase voor het opstellen van haar rapport, waarover voor de zomer nog gestemd moet worden. Dit zijn de uitdagingen waar we nog veel zwaarder moeten op inzetten:
– herwinnen van autonomie voor de productie van eiwitten voor veevoeder
– speciale bescherming van kleinschalige landbouw
– wat verstaan we onder plattelandsontwikkeling en hoe moeten we dat praktisch aanpakken?”

Janus Wojciechowski (ECR, vice-voorzitter landbouwcomité Europees Parlement): “Onze landbouwers kunnen niet concurreren met Brazilië, Nieuw Zeeland, Australië,… We moeten onze voedselproductie beschermen. De hervorming die momenteel op tafel ligt, zal niet leiden tot voedselsoevereiniteit en is evenmin een sterk plan om de ecologische duurzaamheid te verbeteren.”
 

Gert Engelen is een medewerker van Vredeseilanden

take down
the paywall
steun ons nu!