Verslag, Nieuws, België, Vluchtelingen, Dossier:vluchtelingen -

Waarom actievoerders een Frontexdeportatie blokkeerden

Donderdag blokkeerden actievoerders de toegangspoort van het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Hiermee wilden ze de deportatie van 60 vluchtelingen op een beveiligde Frontexvlucht beletten. De politie ruimde de lock-on-blokkade op en verbood de pers om dit ingrijpen te filmen.

zondag 1 mei 2011 13:42
Spread the love

Een week geleden publiceerde De Morgen een lek waaruit bleek dat 60 Congolezen op donderdag 28 april zouden gedeporteerd worden naar Kinshasa op een beveiligde Frontexvlucht. België zou 15 mensen op het vliegtuig zetten, de anderen komen uit andere Europese landen. 

Elke dag worden zo’n 20 mensen gedeporteerd via de burgerluchthaven van Zaventem. Ook vinden regelmatig beveiligde collectieve vluchten plaats: in 2010 waren er 13 vluchten naar Griekenland, Polen, Nigeria, Kameroen en Congo. Maar het inzetten van een Airbus met vluchtelingen uit verschillende Europese landen in het kader van Frontex was ongezien.

Theo Francken (N-VA) reageerde enthousiast: “Als het aan ons lag, dan werd er elke maand zo’n Frontexvlucht georganiseerd.” Frontex is een agentschap van de Europese Unie dat het bewaken van de buitengrenzen van de Europese Unie (“Fort Europa”) coördineert.

Een groep actievoerders besloot in te grijpen. Donderdagochtend om 4u streken 25 activisten neer voor het gesloten centrum 127bis waar de meeste vluchtelingen vast zaten. Met lock-ons blokkeerden ze de toegang van het centrum.

Hun boodschap was: “Wij gaan niet akkoord met deze discriminerende en onmenselijke migratiepolitiek. Wij weigeren dat mensen opgesloten en uitgezet worden. Wij eisen vrij verkeer van personen en vestiging voor allen! Geen mens is illegaal!”

De lokale politie was snel ter plaatse en verbood de pers om de actie te filmen of fotograferen. Hiervoor zette de politie de weg af. De cameraploeg van de RTBF besliste om dan maar langs de velden te gaan, maar ook dit werd door de politie verhinderd.

Intussen werd Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Melchior Wathelet (CDH) op de rooster gelegd. Hij verdedigde de Frontexdeportatie als wettelijk: “tout à fait normal de renvoyer ces personnes vers leur pays d’origine, il ne s’agit là que du respect de la loi”.

Hoewel de pers vanaf de weg of zelfs het veld wilde filmen, verdedigde hij eveneens de censuur door te insinueren dat de cameraploeg in het centrum wilde: “c’est un centre fermé et donc les journalistes n’ont pas le droit de pénétrer à l’intérieur du centre”.

Omstreeks 9u greep een speciale brigade van de federale politie in om de activisten te verwijderen. De lock-ons werden doorgesneden. Omstreeks 10u30 was iedereen gearresteerd en kon de bus met Congolese vluchtelingen naar de militaire luchthaven van Melsbroek vertrekken.  
  
Wathelet reageerde tevreden: “Dit is vrij goed verlopen. We moeten een duidelijk teken geven aan personen die hier niet mogen blijven. Wij organiseren de verwijdering. En dat doen we met andere Europese landen.”

De actievoerders werden administratief aangehouden. Wie zijn of haar identiteit gaf, werd vrijgelaten na het vertrek van de Frontexvlucht. Van wie dit weigerde, werd onder fysieke dwang vingerafdrukken genomen.

De Ligue des Droits de l’Homme en het Centre National de Coopération au Développement reageerden scherp op de deportatie van de vluchtelingen op beveiligde Frontexvluchten en op de gecensureerde arrestatie van de actievoerders. Over de actie werd gewezen op het recht op betogen en op de persvrijheid. Wat betreft de deportatie stelde de Ligue des Droits de l’Homme dat deze collectieve Frontexvluchten in strijd zijn met artikel 4 van Protocol 4 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens dat collectieve uitzettingen verbiedt.

De Ligue spreekt zich ook uit tegen de verschillende componenten van het Europese en Belgische non-migratiebeleid: “La Ligue des droits de l’Homme s’alarme enfin de la banalisation du traitement infligé aux personnes en séjour irrégulier en Europe ou tentant d’y arriver. Les refoulements, les rafles, la restriction des droits, la détention en centres fermés, les expulsions individuelles et par charters, sont autant de moyens mis en place par la Belgique et ses partenaires de l’Union européenne pour se protéger de migrants présentés constamment comme une menace.”

Opvallend is ook dat de vluchtelingen pas op woensdagochtend werden ingelicht over hun deportatie. Tijdens de actie werd een advocaat die dringend zijn cliënt wilde zien de toegang tot het centrum geweigerd, hoewel de poort voor voetgangers open was (enkel voertuigen werden geblokkeerd). Even later zag hij zijn cliënt in een politiebus afgevoerd worden naar de militaire luchthaven.

take down
the paywall
steun ons nu!