Wereld, Cultuur, België, Stampmedia, Record store day, Vinyl, Platenzaak -

Platenzaken in de spotlights op Record Store Day

Muziekliefhebbers hadden zaterdag 16 april met een groot uitroepteken in hun agenda gemarkeerd. Onafhankelijke platenzaken zetten wereldwijd hun deuren open voor de vierde editie van Record Store Day.

woensdag 20 april 2011 10:30
Spread the love

Onder het motto ‘Steun uw plaatselijke platenzaak’ zorgt de organisatie voor exclusieve uitgaven van platen, albums en singles in allerlei winkels. Bovendien staan in de winkels een heleboel concerten op het programma.

Muziek buitenshuis

Het idee van Record Store Day ontstond in 2007 bij enkele Amerikanen die de unieke cultuur van onafhankelijke platenzaken in het spotlicht wilden zetten. In een tijd van digitale downloads en online bestellen, zou je haast vergeten dat je ook buitenshuis een schat aan muziek kunt vinden.

Ieder jaar scharen meer artiesten zich achter de organisatie en ook deze keer is de oogst om van te smullen. Heel wat artiesten brengen voor deze gelegenheid exclusieve albums uit, albums van vroeger staan opnieuw in de rekken en albums van lokale artiesten zullen alleen in een bepaalde regio verkrijgbaar zijn.

Nationale en internationale releases

Op internationaal niveau werken Gorillaz, Beady Eye, Fleet Foxes en Grinderman mee aan dit initiatief. Ook Radiohead staat op het lijstje met de 12-inch Supercollider/The Butcher. 

Belgische artiesten steunen dit initiatief eveneens. My Heroics, part one van Absynthe Minded, The Game van Das Pop en Reunite van Isbells zijn enkel zaterdag te koop. Snel zijn is de boodschap voor wie één van de driehonderd kopieën op vinyl wil bemachtigen.

Is er leven na mp3’s?

De platenwinkels staan weer even in de spotlights, maar in hoeverre helpt dat hun zaak vooruit? De Belgian Entertainment Association (BEA) rapporteerde in 2010 een dalende verkoop van fysieke albums met 53,6 procent en van singles met 11 procent.

Legale muziekdownloads van albums en singles vertegenwoordigden een marktaandeel van 10 procent. In 2010 steeg dit voor albums met 33 procent, voor singles met 15 procent.

Hoewel de cijfers een donker beeld schetsen, klinkt het bij de platenhandelaars positief. Giga Swing in Hasselt merkt geen daling in de verkoop van cd’s.

“Vinyl is bij mij eigenlijk nooit ‘teruggekomen’, wegens nooit weggeweest. Opvallend genoeg kopen jongeren nu ook vinylplaten. Als ik van een album beide dragers heb, verkoop ik 10 procent op vinyl en 90 procent op cd.”

Ook bij Pick-Up in Heusden-Zolder bleef de verkoop ongeveer status quo. “De laatste vijf jaar stijgt de vraag naar vinyl. We krijgen constant nieuwe klanten.”

Toch zijn de laatste jaren veel platenwinkels verdwenen. Na 31 jaar houdt zelfs JJ Records uit Leuven het binnenkort voor bekeken. Het huurcontract liep af en een nieuw pand met nieuwe investeringen zagen ze in deze economische omstandigheden niet meer zitten. De veranderde markt en technologie speelden hen parten: “Dj’s, bijvoorbeeld, zijn overgestapt op nieuwe formats zoals mp3, en werken niet meer met vinyl.”

De volledige lijst van exclusieve releases en meewerkende artiesten vind je op www.recordstoreday.be.

© 2011 – StampMedia – Elisabeth Vroonen

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!