Opinie, Nieuws, Wereld, Dexia, Dexia Israël, Intal Globalize Solidarity -

Help Dexia de juiste keuze te maken – Wordt Dexia-Israël afgestoten?

"De Belgisch-Franse financiële groep Dexia heeft de zakenbank Rothschild een mandaat gegeven om een koper te zoeken voor haar Israëlische dochter. De beslissing volgt op diverse overnamevoorstellen voor de bank. Dat berichtte de Franse nieuwssite Wansquare donderdag en Dexia bevestigt de informatie", berichtte 'De Tijd' op 7 april op haar website.

vrijdag 8 april 2011 15:25
Spread the love

In het persbericht dat de Dexia-campagne verstuurde, kan je lezen: “De campagne ‘Israël koloniseert – Dexia financiert’ verwelkomt de intentie van de Dexia-groep om zijn filiaal in Israël te verkopen. Dexia-Israël was jarenlang betrokken bij de financiering van Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied wat illegaal is volgens het internationaal recht.”

Doorgaan tot het einde

Meer dan twee jaar probeerde Dexia zijn verantwoordelijkheid voor de leningen aan de illegale kolonies in de bezette Palestijnse gebieden naast zich neer te leggen. Van bij het begin minimaliseerde Dexia zijn betrokkenheid en voorzitter Jean-Luc Dehaene slaagde er zelfs in om het bestaan van Oost-Jeruzalem in twijfel te trekken.

Vandaag heeft de campagne weet van 51 kolonies die via Dexia-Israël financiering ontvangen hebben voor een totaal van bijna 40.000.000 euro. We moeten dus alert blijven. Eerder verschenen er al geruchten over een verkoop van Dexia-Israël. Deze bleken echter steeds uit de lucht gegrepen.

We roepen alle organisaties en activisten dan ook op om de druk op de ketel te houden en de campagne met dezelfde energie voort te zetten tot de verkoop officieel afgerond is. We vragen iedereen om Dexia te helpen de juiste keuze te maken en ons te vergezellen naar de Algemene Vergadering van Dexia op woensdag 11 mei 2011 om 14.30 uur. Schrijf je hier in om mee te gaan.

Volgehouden druk werkt

Het nieuws over een geplande verkoop van Dexia-Israël komt niet helemaal als een verrassing. Sinds de eerste actie op 12 november 2008 hebben de 82 lidorganisaties van de Dexia-campagne tientallen initiatieven genomen om de druk op Dexia te verhogen om ‘alle banden met de bezetting’ te verbreken. Vandaag kiest Dexia ervoor om zich volledig uit Israël terug te trekken.

  • Meer dan 10.000 protestkaarten werden naar het Dexia-hoofdkantoor op het Rogierplein gestuurd.
  • Regelmatig verschenen er activisten voor Dexia-filialen om de klanten van Dexia te informeren over de banden tussen Dexia en de bezette gebieden.
  • Er werden tientallen info-avonden georganiseerd. Op de lancering van de campagne waren er 350 aanwezigen.
  • Lokale groepen overtuigden 42 gemeentes en een provincie – allen aandeelhouder van Dexia – om een motie goed te keuren die de eisen van de campagne onderschrijven.
  • 2 keer namen activisten deel aan de Algemene Vergadering van Dexia (een derde deelname, op 11 mei 2011, is in voorbereiding). Zo moest Jean-Luc Dehaene, voorzitter van de Raad van Bestuur van Dexia in 2009 toegeven dat de leningen ingaan tegen de ethische code van Dexia. Er zouden geen nieuwe leningen meer toegekend worden. Hierdoor haalde Dexia Israël zich de woede van de kolonisten op de hals. Zij riepen op om Dexia Israël te … boycotten.
  • Op vraag van de campagne werden er tientallen parlementaire vragen gesteld in de Kamer, Senaat en de verschilllende regionale parlementen. Samen met de gemeentes controleren de verschillende overheden 25 procent van de Dexia-aandelen.
  • De Dexia-campagne werd gesteund door solidariteitsgroepen in Frankrijk, Luxemburg en Turkije. Dit zijn samen met België de belangrijkste markten voor Dexia.
  • De campagne werd voorgelegd aan het ‘Russell Tribunal on Palestine‘ in Londen. Op basis van de elementen die werden voorgelegd beschuldigden vooraanstaande personaliteiten, advocaten en rechters Dexia van medeplichtigheid aan schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht.
  • In februari 2011 werd de campagne op het Wereld Sociaal Forum in Dakar gebruikt als casestudy bij de lancering van de Senegalese BDS-campagne. (Boycot-Divestment-Santions-campagne tegen Israël)
  • …. (Lees er alle initiatieven op na in het artikel ‘Chronologie van de campagne‘)

Mario Franssen

Mario Franssen is stafmedewerker bij de solidariteitsbeweging intal en woordvoerder van de campagne ‘Israël koloniseert – Dexia financiert’.

take down
the paywall
steun ons nu!