Mexico en Brazilië controleren Japanse producten op straling
Verslag, Nieuws, Wereld, Economie, Milieu -

Mexico en Brazilië controleren Japanse producten op straling

Ook in Latijns-Amerika is men nu begonnen met de controle van Japanse producten op radioactieve besmetting. Mexico en Brazilië zijn gestart met radiologisch onderzoek van voedingswaren en medisch materiaal uit Japan. De Mexicanen herinneren zich nog goed hoe na de ramp in Tsjernobyl besmet melkpoeder werd verkocht.

maandag 4 april 2011 21:17
Spread the love

“Japan is geen grote exporteur van voedingsproducten. Maar men moet waakzaam zijn voor mogelijke blootstelling aan straling”, zegt Alejandro Calvillo, voorzitter van de Mexicaanse consumentenorganisatie El Poder del Consumidor.

De douanediensten in Mexico meten sinds het voorbije weekend de radioactiviteit van voedingsproducten en medisch materiaal in de havens van Manzanillo en Veracruz en in de internationale luchthaven van Mexico-Stad.

In Brazilië hebben de ministeries van Gezondheid en Landbouw afgesproken om vanaf vandaag (maandag) bloem, brood- en koekdeeg, vis, algen, pasta en sake te controleren. Volgens een resolutie die vrijdag in het Braziliaanse staatsblad verscheen, moet elk voedingsproduct uit Japan van een certificaat voorzien zijn waarop de Japanse autoriteiten verklaren dat het de internationale normen zoals die in de Codex Alimentarius zijn vastgelegd, niet overschrijdt.

Vluchten uit Japan

Mexico importeerde vorig jaar voor 15 miljard dollar (10 miljard euro) uit Japan, voedingsproducten waren daarin goed voor slechts 2 procent.
Brazilië voerde voor 7 miljard dollar (5 miljard euro) in uit Japan, vooral industriegoederen en auto-onderdelen. Ingevoerde voedingsproducten waren goed voor 100 miljoen dollar (70 miljoen euro), voornamelijk bestemd voor de Aziatische gemeenschap in het land.

De Braziliaanse autoriteiten inspecteren ook vluchten uit Japan om te vermijden dat passagiers Japanse voeding eten.

Besmet melkpoeder na Tsjernobyl

Mexico heeft geen goede reputatie in verband met radioactief besmette levensmiddelen. In 1988 verdeelde het ondertussen verdwenen staatsbedrijf Conasupo 2436 ton melkpoeder dat besmet bleek te zijn met Cesium-137. Dat was afkomstig van de kerncentrale van Tsjernobyl, waar zich in 1986 een kernramp had voorgedaan.

Conasupo kon slechts 1497 ton tegenhouden, van het resterende poeder is geen spoor.
“Mexico is kwetsbaar voor dit soort zaken. Daarom is waakzaamheid cruciaal”, zegt Calvillo, die destijds de Mexicaanse afdeling van Greenpeace leidde.

De Nationale Commissie voor Nucleaire Veiligheid (CNSNS), die afhangt van het ministerie van Energie, heeft ondertussen nergens aan de Mexicaanse kust hoge stralingswaarden vastgesteld als gevolg van oceaanstromingen uit Fukushima.

Op 17 en 18 maart werd in Ensenada, in de noordwestelijke deelstaat Baja California, een verhoging van 1 procent boven de normale waarde gemeten. Op 21 maart werd in La Paz, in Baja California Sur, een verhoging van 2 procent vastgesteld.

Volgens de Mexicaanse overheid betekenen deze waarden “geen enkel risico voor de bevolking op het nationale grondgebied.” Ze zet haar metingen voort. Aan de Mexicaanse grenzen zijn tweehonderd stralingsdetectoren actief.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!