Verslag, Nieuws -

‘Dit is mijn protest’: Internetfilmpje met hartverwarmende politieke boodschap

In deze tijden worden alle vastgeroeste waarheden op hun kop gezet. Denk maar aan de onmogelijk gewaande revoluties in Tunesië en Egypte. Emile Roemer, partijleider van de Nederlandse linkse partij SP, maakte er een kreeftdicht van. Een gedicht dat je van voor naar achter en van achter naar voor kan lezen. Een gedicht van een cynicus dat verandert in de poëzie van de hoop.

woensdag 16 februari 2011 12:58
Spread the love


doc

In Nederland maken ze zich op voor de provinciale statenverkiezingen. SP hoopt de aandacht te trekken met een kreeftdicht. Een gedicht dat totaal van toon en inhoud veranderd door het van onder naar boven te lezen.

De haat overwint
Daarom wil ik niet meer geloven dat
De wereld kan veranderen.

Zo klinkt de sombere versie. Omgekeerd wordt dat:

De wereld kan veranderen
Daarom wil ik niet meer geloven dat
De haat overwint.

Partijleider Emile Roemer haalde zijn mosterd bij Jonathan Reed. Die behaalde in 2007 de tweede plaats in een videowedstrijd met zijn kreeftdicht ‘Lost Generation’. Jonathan Reed liet zich op zijn beurt inspireren door een reclamefilmpje voor de (rechtse) Argentijnse politicus Lopez Murphy.

SP hoopt met het filmpje wat leven te krijgen in de kiescampagne. De partij scoorde al eerder met internetfilmpjes. Twee jaar geleden won de partij de Gouden Loekie voor een filmpje waarin een 88-jarige vrouw zich uitkleedde. De SP protesteerde zo tegen het uitkleden van de thuiszorg.

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!