Niks in de mouwen, veel in de zakken: de grote verdwijntruc van de bedrijfsbelastingen
Verslag, Nieuws, Economie, België -

Niks in de mouwen, veel in de zakken: de grote verdwijntruc van de bedrijfsbelastingen

Voor buitenlandse multinationals is België een waar belastingparadijs. De linkse partij PVDA rekende uit dat de overheid maar liefst 14,3 miljard euro inkomsten misloopt door de kunstjes van de 50 grootste belastingontwijkers. Zo'n massa geld weggoochelen, dat moet je kunnen. Marco Van Hees van de studiedienst van de PVDA verklapte ons de grote verdwijntruc.

dinsdag 7 december 2010 23:36
Spread the love

Stap 1: Zorg er voor dat je veel winst maakt. Bedrijven die het meest winst opstrijken, betalen het minst belasting. Van Hees: “Kijk maar naar ABInbev. Op een winst van 6,3 miljard euro betaalde deze biergigant nul procent belasting. Dat komt neer op een verlies van 2,16 miljard euro aan inkomsten voor de overheid.”

Stap 2: Neem een leger specialisten in dienst die weten op welke manier je het best belastingen ontwijkt. Minister Reynders zette de voordeur wagenwijd open (de notionele interestaftrek), maar liet ook een boel achterpoortjes op een kier.

Stap 3: Onderzoek welk mechanisme het best werkt voor jouw vennootschap. Van Hees: “Er zijn vier mogelijkheden: de notionele interestaftrek, de meerwaarde op aandelen, de aftrek van definitief belaste inkomens en de aftrek van vroegere verliezen.” De eerste drie zijn de populairste.

Stap 4: Geniet tenvolle van de notionele interestaftrek. Vennootschappen kunnen een fictieve rente op hun eigen vermogen aftrekken. Iedereen kan er beroep op doen en er is geen enkele voorwaarde aan verbonden, maar sommige vennootschappen halen hier meer voordeel uit dan anderen. Van Hees: “Arcelor Mittal spande in 2009 de kroon. Deze vennootschap kon voor 1,3 miljard euro notionele interesten aftrekken en betaalde daardoor amper 496 euro belasting. Dat is 0,00038 procent.”

Stap 5: Goochel met aandelen. Verkoop ze aan een hogere prijs dan je ze gekocht hebt. Je moet geen belastingen betalen op de meerwaarde. Deze methode is het meest winstgevend. Deze vorm van belastingontwijking leverde de vijftig bedrijven 45,8 procent van de 14,3 miljard euro op. Van Hees: “De winnaar hier is AB InBev. Via deze maatregel kon dit bedrijf 7,7 miljard euro belasting omzeilen, alleen al in 2009.”

Stap 6: Maak verlies. Verliezen uit het verleden kan je aftrekken van winsten uit het heden.

Stap 7: Als je vindt dat je na deze trucs nog altijd te veel belastingen moet betalen, dan rest er nog één mogelijkheid: de aftrek op definitief belaste inkomens. Stamp een pak filialen uit de grond. Je moet geen belastingen betalen op de dividenden die de filialen uitkeren aan het moederbedrijf. Dat is op het eerste gezicht normaal aangezien die filialen al belastingen betaalden op hun winst. Theoretisch dan toch. Alleen zijn ook de filialen bedreven goochelaars die weinig of geen belastingen betalen. ExxonMobil wist zo 5,3 miljard euro af te trekken.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!