Verslag, Nieuws, Milieu, België -

Enkele duizenden betogers zingen voor het klimaat

Aan de Kunstberg in Brussel hebben zo'n 4000 mensen (cijfer van de organisatoren) samen gezongen voor het klimaat. Aan de vooravond van de klimaattop in Cancún willen zij zo de politici aansporen tot een ambitieus klimaatakkoord.

zondag 28 november 2010 18:36
Spread the love

Maandag krijgen de politici in de Mexicaanse stad Cancún een herkansing voor de mislukte klimaattop van Kopenhagen. De kans dat er een stevig akkoord uit bus komt, is klein. Reden te meer, vonden de 80 organisaties verenigd in de Klimaatcoalitie om nog eens stevig aan de alarmbel te trekken.

Met enkele duizenden betoogden ze zondagnamiddag van het Noordstation tot aan de Kunstberg in Brussel. Daar kregen ze het klimaatlied ‘Hey you’ – een bewerking van ‘Hey Jude’ van The Beatles – aangeleerd door acteur-zanger Vuile Mong. Marie-Sophie Talbot van Urban Trad en  het Brecht-Eislerkoor zorgden voor de begeleiding.

Cancun, don’t make it bad
Take these measures, to save the climate
Remember that there’s no time to lose
We have to choose, to make it better
Na na na nananana nananana Hey You
Na na na nananana nananana Hey You

“Als voorzitter van de Europese Unie zal België een belangrijke rol spelen op deze top”, zegt Michel Genet, voorzitter van de Klimaatcoalitie. “Daarom willen we vooral onze eigen politici aanspreken met dit lied. Onze eisen blijven dezelfde als vorig jaar in Kopenhagen. We willen in de eerste plaats dat België en Europa het goede voorbeeld geven en daadwerkelijk maatregelen treffen in de strijd tegen de klimaatverandering. De Europese doelstelling voor uitstootvermindering moet ambitieuzer dan de huidige vermindering van 20 procent tegen 2020.”

ACV-voorzitter Luc Cortebeeck nam namens de vakbonden het woord. “We zijn er van overtuigd dat de klimaatproblematiek enkel kan aangepakt worden op een sociaal rechtvaardige manier. Met duurzame jobs en waardig werk in het zuiden en het noorden. Onze economie moet een koolstofarme economie worden. Dit noemen wij een rechtvaardige transitie”, aldus Cortebeeck.

Cortebeeck lanceerde niet alleen een oproep aan de regering, maar had ook een boodschap voor de werkgevers. “Ik wil hen vragen om ook hun nek uit te steken voor het klimaatbeleid. Het optrekken van onze doelstelling naar 30 procent is een kwestie van eigen belang.  Indien we een toekomstgerichte industrie willen in België dan mogen we niet op de rem gaan staan. Onze industrie zal koolstofarm zijn of ze dreigt helemaal te verdwijnen. Daarom vragen wij ook van hen een duidelijk signaal.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!