ACV: “Pesters horen niet thuis in onze vakbond”
Verslag, Nieuws, Economie, België -

ACV: “Pesters horen niet thuis in onze vakbond”

“Mensen die zich schuldig maken aan dergelijke feiten, horen niet in onze organisatie thuis”, reageert Luc Van Dessel, voorzitter van ACV bouw-industrie&energie op de extreme pesterijen bij de multinational Mactac in Soignies.

vrijdag 19 november 2010 19:31
Spread the love

Nadat het slachtoffer – zelf een lid van het ACV – in 2002 eindelijk zijn beklag durft te doen, werd samen met het ACV de externe dienst arbeidsgeneeskunde ingeschakeld. Het slachtoffer werd overgeplaatst, maar de pesterijen gingen gewoon door.

Het ACV wijst daarvoor met een beschuldigende vinger naar de directie van het bedrijf. “De zwaarste verantwoordelijkheid ligt ongetwijfeld bij de hoogste directie van Mactac die via gedetailleerde rapporten van de externe preventiedienst sinds begin 2003 nauwkeurig op de hoogte was van de feiten, geen maatregelen nam, de klachten van het slachtoffer bij twee oversten en de preventieadviseur zonder gevolg liet, niet inging op het voorstel van de externe preventiedienst om een antipestbeleid uit te werken en de werknemer tegen wie het slachtoffer zijn klacht richtte niet sanctioneerde en zelfs bevorderde.”

Niet alleen het slachtoffer, maar ook de man die de camera vasthield tijdens de pesterijen van 2002 waarvan de beelden ondertussen op ieders netvlies gebrand staan, is lid van het ACV.

Toen de directie de beelden in 2008 te zien kreeg, werden twee daders meteen ontslagen. Diegene die door het slachtoffer als belangrijkste pester werd aangeduid werd echter ongemoeid gelaten. De directie zette ook een procedure in voor ontslag om dringende redenen tegen de cameraman. Als kandidaat voor de sociale verkiezingen genoot hij immers een bescherming tegen ontslag.

‘Cameraman ook in de fout’

De cameraman vocht het ontslag aan voor de rechtbank. Het Arbeidshof oordeelde dat de directie ten onrechte de cameraman viseerde en verwierp het ontslag om dringende redenen. De man kreeg een schadevergoeding: het loon sinds de onrechtmatige afdanking en de beschermingsvergoeding.

“Het is niet het ACV dat toen het initiatief heeft genomen om naar de rechter te stappen. Dat heeft de man uit eigen beweging gedaan,” zegt Luc Van Dessel. “Wel kon de cameraman als lid van onze vakbond automatisch beroep doen op onze juridische dienstverlening. Het probleem is dat die dienst dat strikt juridisch heeft bekeken.”

Van Dessel voegt er nog aan toe dat de rechter zich ook nooit heeft uitgesproken over de grond van de zaak. Zelf wil hij dat wel al doen. “Wij verwachten van onze leden dat ze niet passief blijven tijdens dergelijke zware feiten, maar dat ze opkomen voor hun collega’s. Wie dergelijke feiten filmt, is volgens mij ook schuldig”, aldus Van Dessel.

De vakbond steekt een hand in eigen boezem en wil nu onderzoeken hoe het daar fout liep. “Als de schuld zo duidelijk vastligt, dan moeten we die automatische dienstverlening kunnen blokkeren. Wij moeten het niet opnemen voor wie zo duidelijk deontologisch in de fout gaat.”

Van Dessel neemt ook afstand van de lokale medewerker van het ACV die in Het Laatste Nieuws gezegd had dat het slachtoffer uit is op een schadevergoeding. “De vakbond moet altijd de slachtoffers verdedigen”, aldus Van Dessel.

take down
the paywall
steun ons nu!