Veel volk verwacht op Europese betoging. Werkgevers roeren oorlogstrom
Verslag, Nieuws, Economie, België, ABVV, ACV, EVV -

Veel volk verwacht op Europese betoging. Werkgevers roeren oorlogstrom

Bij de vakbonden groeit de wrevel over de stoere taal van de werkgeversorganisaties. Aan de vooravond van de grote Europese betoging in Brussel roerden de Vlaamse werkgevers van Voka nog eens de oorlogstrom.

vrijdag 24 september 2010 22:22
Spread the love

Voka is er als Vlaamse organisatie straks niet bij als vakbonden en werkgevers onderhandelen over een nieuw interprofessioneel akkoord. Maar dat let de Vlaamse werkgevers niet om hun eisen luidkeels te verkondigen. Vrijdag was het weer raak. In 2011 moet de loonindexering er aan geloven. In 2012 zouden de lonen wel opnieuw de index mogen volgen, maar dat is dan ook alles.

Verder wil Voka alle bestaande verlofstelsels vervangen door een loopbaanrugzak, een nieuw ontslagrecht en een beperking in de tijd van de werkloosheidsuitkeringen.

In een reactie wijst de socialistische vakbond ABVV op de recente studie van KUL-professor Paul Van Rompuy. Volgens die studie is de werkgelegenheid in de Duitse markteconomie (zonder de industrie) ondanks de loonmatiging tussen 2001 en 2007 met 0,6 procent gestegen, tegen 3,25 procent bij ons.

“Een Belgische werkgelegenheidsgraad die lager is dan in Duitsland combineren met een loonmatiging zoals in dat land zal de werkgelegenheidssituatie alleen maar verergeren. De negatieve gevolgen van een loonmatiging voor het binnenlands verbruik zijn groter dan de positieve gevolgen voor de export”, aldus het ABVV.

De vakbond vreest ook dat het bezuiningsbeleid waar de werkgevers op aansturen de prille economische heropleving de kop zal indrukken.

Working poor

Eerder waarschuwde ook ACV-voorzitter Luc Cortebeeck om het Duitse model niet blind te volgen. Cortebeeck wees op de zeer lage lonen van sommige Duitse werknemers (werknemers in een kapperszaak die 2,5 euro per uur verdienen) en de mini-jobs die aanleiding geven tot het oprukken van het fenomeen van de working poor. Mensen die een job hebben en er toch niet in slagen om boven de armoedegrens te klauteren.

Strenge bezuinigingen en loonstop, daar gaan de Europese vakbonden volgende week woensdag tegen betogen in Brussel. Het Europees Vakverbond (EVV) verwacht 100.000 betogers. Er worden delegaties verwacht uit 30 verschillende landen. Op diezelfde dag is er een algemene staking in Spanje en zijn er betogingen in Portugal, Italië, Letland, Polen, Cyprus, Roemenië, Tsjechië, Litouwen, Servië, Frankrijk en Ierland.

Koolstofarme economie

Volgens John Monks, algemeen secretaris van het EVV, stijgt de werkloosheid en de ongelijkheid. De strenge bezuiningsmaatregelen zal dat alleen maar erger maken, klinkt het.

De vakbonden eisen “een taks op financiële transacties, de uitbouw van een duurzaam en dynamisch industrieel beleid, gericht op een koolstofarme economie en een versterkte fiscale coördinatie en transparantie, zodat elke fiscale concurrentie in Europa vermeden wordt”.

De betoging begint om 13u aan het Zuidstation en volgt dan de kleine ring om via de Belliardstraat in het Jubelpark te eindigen.

Twee vakbondsmensen kropen in hun pen na het lezen van de nieuwe eisen van Voka en VBO en schreven een reactie:

Wordt dit het gezicht van een onafhankelijk Vlaanderen?
Agressieve werkstelerstaal
 

take down
the paywall
steun ons nu!