Nieuws, Wereld, Economie, Milieu, Landbouw -

Oogsten zullen kleiner zijn dan verwacht

Als gevolg van de klimaatwijziging zullen landbouwoogsten kleiner uitvallen dan tot nog toe is aangenomen. Dat blijkt uit een nieuwe studie door de Universiteit van Illinois. De onderzoekers stellen dat de huidige landbouwtechnieken niet meer volstaan om aan de groeiende vraag te voldoen.

dinsdag 20 juli 2010 11:54

Om de wereldbevolking te blijven voeden moet de graanproductie tegen 2050 verdubbelen. Maar met de landbouw in zijn huidige vorm zit dat er niet in, zegt de Universiteit van Illinois.

De onderzoekers beamen de voorspelling van het VN-klimaatpanel dat de oogsten groter zullen worden als gevolg van de stijgende CO2-uitstoot.  De CO2-toename stimuleert namelijk de fotosynthese bij planten. Maar de toename van de oogsten zal slechts de helft bedragen van wat het VN-klimaatpanel voorspeld heeft in zijn model voor de voedselvoorraad in 2050.

De Universiteit van Illinois onderzoekt de gewassen niet in serres maar in open lucht. Ze beschikt over bijzondere installaties waarmee ze de CO2- en ozonniveaus kan opvoeren om zo toekomstige situaties te simuleren.

De landbouw heeft de laatste vijftig jaar technieken ontwikkeld die de oogsten enorm hebben doen groeien maar die zitten nu aan hun plafond, zegt hoogleraar Don Ort van de Universiteit van Illinois. Hij stelt dat er dringend nieuw landbouwtechnologieën nodig zijn. Volgens hem moet de aandacht op de eerste plaats gaan naar tropische gebieden waar de voedselzekerheid nu al in het gedrang komt en naar gebieden zoals de Corn Belt (Iowa, Illinois, Indiana) in de Verenigde Staten. “De manier waarop gebieden met een grote productie op de klimaatverandering reageren, zal van zeer groot belang zijn voor het bepalen van de voedselzekerheid in de toekomst.”

Het onderzoek werd gepubliceerd in het Annual Review of Plant Biology.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!