Afro-Latino Festival feest CO2-neutraal
Milieu, Cultuur, Klimaat, Stampmedia, Festival, Limburg, Afro-Latino, Bree, Co2, Green Seats, Klimaatopwarming -

Afro-Latino Festival feest CO2-neutraal

Het CO2penhagen Festival was in september 2009 het eerste festival ter wereld dat CO2-neutraal werkte. Het Afro-Latino Festival in Bree, van 25 tot 27 juni, liet zich hierdoor inspireren en wordt het eerste CO2-neutrale festival in de Benelux.

woensdag 23 juni 2010 14:49
Spread the love

Van opbouw tot afbraak functioneert het festival CO2-neutraal. De hele festivalinfrastructuur wordt voorzien van eigen geproduceerde stroom en ingekochte groene elektriciteit.

Green Seats

De vaste zonnepaneleninstallatie produceert de stroom op de plaats waar ze verbruikt wordt. Een mobiele zonneboiler levert meer dan de helft op van de energie die nodig is om het water op de camping op te warmen.

Artiesten vliegen met Green Seat: om de CO2-uitstoot van elke vlucht te compenseren, plant de Nederlandse organisatie Green Seat zoveel bomen als nodig is om de effecten van die uitstoot te neutraliseren.

Afro-Latino werkt al enkele jaren aan afvalbeheer.” Aan het woord is Kristof Henseler, marketing- en persverantwoordelijke van het Afro-Latino Festival. “Energie kost een pak geld, dus wilden we ook daar op besparen. Elk jaar vindt het festival plaats op de zelfde locatie. Daarom plaatsten we in 2008 zonnepanelen en wat later kochten we groene energie aan. Van het ene idee kwam het andere, dus kwam er vorig jaar ook een zonneboiler bij.”

Wat is CO2-neutraal

Op verzoek van Frank Smeets, gedeputeerde milieu van de provincie Limburg, schreef Afro-Latino een draaiboek om de CO2-uitstoot voor Limburgse festivals en evenementen te reduceren. ‘Allemaal CO2-neutraal’ is de doelstelling die de provincie hiermee in 2020 tracht te verwezenlijken.

Afro-Latino informeerde bij het CO2penhagen Festival naar tips om het festival CO2-neutraal te maken.“Niemand heeft een echte definitie over wat CO2-neutraal daadwerkelijk is, en ook niet alles kan CO2-neutraal zijn. Wij willen een goed voorbeeld geven naar de mensen en andere evenementen toe.” En of de doelstelling om in 2020 allemaal CO2-neutraal te zijn, haalbaar is? “Ik denk het wel…”, aldus Kristof Henseler.

Helaas zijn niet alle items CO2-neutraal, maar Afro-Latino sensibiliseert de bezoekers om een keuze te maken voor C02-neutrale of CO2-arme opties. Voor het transport voorziet het festival alternatieven zoals een gratis fietsenstalling en pendelbussen. Het verzamelen en inleveren van composteerbare drankbekers levert de bezoekers ook drankbonnen of gadgets op.

Het Afro-Latino Festival vindt plaats in Bree op 25, 26 en 27 juni met ondermeer Sean Paul, Ali Campbell’s UB40, Havana d’Primera en Inner Circle. Voor tickets en meer informatie : www.afro-latino.be

© 2010 – StampMedia – Sofie Bozzelli

take down
the paywall
steun ons nu!