Nieuwe infectieziekten brengen millenniumdoelstellingen in gevaar
Verslag, Wereld, Milleniumdoelstellingen, IPS -

Nieuwe infectieziekten brengen millenniumdoelstellingen in gevaar

Hoewel vaccinatieprogramma's wereldwijd miljoenen levens gered hebben, dreigen nieuwe infectieziekten en resistente vormen van bestaande ziekten de millenniumdoelstellingen in gevaar te brengen.

maandag 14 juni 2010 09:21
Spread the love

De Millenniumdoelstellingen zijn acht meetbare doelstellingen van de lidstaten van de Verenigde Naties om onder meer armoede, analfabetisme, milieuvervuiling en de discriminatie van vrouwen tegen 2015 zoveel mogelijk de wereld uit te helpen. Ook de strijd tegen infectieziektes is één van de acht doelen, en 2010 wordt daarvoor een sleuteljaar, zeggen deskundigen.

“We hebben het komende decennium te maken met twee grote problemen: uitbraken die zich kunnen ontwikkelen tot pandemieën, en een blijvende groei van resistentie”, zegt professor Tanya Sorrell van het Sydney Institute of Emerging Infectious Diseases and Biosecurity.

Hiv, malaria en tuberculose waren de voorbije jaren op gezondheidsvlak de grootste last voor  ontwikkelingslanden, en een demper op de economische en sociale ontwikkeling. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan malaria bijvoorbeeld het bruto binnenlands product met tot 1,3 procent verminderen.

Resistentie

“De opmars van vormen van malaria in Zuid-Oost Azië die resistent zijn tegen geneesmiddelen, is een nieuwe uitdaging voor het uitroeien van de ziekte in de regio”, zegt professor Ric Price van de Menzies School of Health Research in Darwin. “We schatten dat er de komende twee tot drie decennia jaarlijks vier tot vijf miljard dollar nodig is om de ziekte te controleren.”

Ook andere ziektes, zoals tuberculose, typhus en gonoree worden steeds resistenter tegen antibiotica. Daarom moet er sneller gezocht worden naar vaccins, zeggen de wetenschappers.

Neena Bhandari | IPS

take down
the paywall
steun ons nu!