mediActivista ! (Carrefour Antwerpen)

De actie is het gevolg van de geplande herstructureringen. Eind februari werd duidelijk dat acht hypermarkten en vier supermarkten gesloten zullen worden. Voor negentien andere winkels wordt een andere uitbater gezocht.

De sociale onderhandelingen werden deze week hervat, maar de vakbonden vinden dat ze nog altijd niet voldoende garanties kregen van de directie.Vandaag heeft de directie van Carrefour hen per e-mail ingelicht over haar beslissing om een bemiddelaar in te schakelen. De vakbonden zouden volgende week dus uitgenodigd moeten worden op een verzoeningsvergadering. 

"We vinden die tussenkomst voorbarig", stelt de BBTK. "Maar we zullen hier wel met een constructieve ingesteldheid aan deelnemen. Wij blijven erin geloven dat we via een dialoog tot een oplossing kunnen komen."

 

Verslag, Nieuws, Economie, België, Carrefour -

Geen naakte ontslagen bij Carrefour

De vakbonden bij Carrefour zijn er in geslaagd een sociaal plan af te sluiten zonder naakte ontslagen. In ruil voor werkzekerheid leveren de werknemers van Carrefour wel een stevige financiële inspanning.

vrijdag 28 mei 2010 09:28
Spread the love

Eind februari kondigde warenhuisketen Carrefour aan dat 21 winkels dicht moesten. Daardoor zouden 1672 werknemers hun baan verliezen. Het was het startschot van een lang en vaak hevig sociaal conflict.

Na een ultieme marathonvergadering bereikten de vakbonden en de directie bij Carrefour uiteindelijk dan toch een ontwerpakkoord over een sociaal plan. Zeven supermarkten en negen hypermarkten gaan onverbiddelijk dicht. Dat is zijn er wel vijf minder dan gepland. Daardoor wordt het aantal banen dat moet verdwijnen, beperkt tot 1300.

“Een flink deel van de betrokken werknemers kan met brugpensioen gaan”, zegt Chris Van Droogenbroeck, nationaal secretaris bij LBC-NVK. Brugpensioen is mogelijk vanaf 52 jaar.

Zestien winkels worden overgedragen aan Mestdagh, de groep achter Champion. Carrefour wou aanvankelijk nog meer winkels franchiseren. Dat plan gaat nu niet door. Carrefour is bereid om 41 supermarkten en 45 hypermarkten in eigen beheer te houden.

Carrefour eiste een besparing van 33 miljoen euro en viseerde daarbij vooral de werknemers. De vakbonden konden dat bedrag terugbrengen tot 21,5 miljoen euro. Volgens LBC-NVK zal dat vooral via een hogere productiviteit worden gerealiseerd.

Het personeel levert drie dagen extralegaal verlof in. Het betaald kwartiertje en de ecocheques worden afgeschaft. Carrefour wou aanvankelijk ook sleutelen aan de sectorale akkoorden (zoals de toeslagen bij late uren) en zelfs aan de indexering. Die plannen gaan niet door. De hypermarkten blijven ook in paritair comité 312. “Het doemscenario van de sociale dumping verwijdert zich”, reageert de socialistische bediendebond BBTK.

Opmerkelijk is dat ondanks alle geruchten dat Carrefour ons land wil verlaten, de Franse warenhuisketen zich engageert om de tewerkstelling de komende zes jaar op peil te houden.

take down
the paywall
steun ons nu!