Nieuws, Cultuur, België, Kutunka, Centraal-Amerika -

Kutunka & Centraal-Amerikadag: ‘duurzame’ festivals

Wie in deze prille lentedagen eens wil feesten zonder het opkomende nieuwe groen te beschadigen, heeft geluk. Met ‘The Republic of Kutunkistan’ en ‘Centraal-Amerikadag’ vinden er in de Gentse Rabotwijk op zaterdag 8 mei twee duurzame, geëngageerde en gratis festivalletjes plaats.

donderdag 6 mei 2010 15:05
Spread the love

Centraal-Amerikadag was aanvankelijk op een andere locatie gepland. Toen de organisatoren er echter achter kwamen dat het KUTUNKA-collectief diezelfde dag zijn evenement rond ‘duurzaamheid’ zou organiseren, gooiden ze het roer snel om.

“Samengaan was eigenlijk een logische stap, aangezien we toch min of meer hetzelfde doelpubliek aanspreken”, aldus Charlotte Christiaens van vzw Catapa, die zich bezighoudt met ecologische conflicten in Centraal-Amerika.

Jeroen Adriansens, een van de trekkers van het KUTUNKA-collectief, is het daar roerend mee eens. “We zijn erg blij om hen erbij te hebben.”

Wat zal er die dag allemaal te beleven vallen?

Christiaens: “Op Centraal-Amerikadag zullen er onder andere infostands, workshops, een panelgesprek en een dansinitiatie te vinden zijn. Daarnaast kunnen mensen een hapje eten en iets drinken. ‘s Avonds hebben we ook nog een optreden van een Mexicaanse band, waarna Centraal-Amerikadag eigenlijk over zal gaan in het KUTUNKA-festival.”

Adriansens:
“Wij organiseren ’s avonds een muziekfestival, maar ook overdag zal er bij ons van alles te doen zijn. Dit jaar hebben we eigenlijk zelfs meer energie gestoken in het dag- dan in het avondgedeelte. Zo zullen er in de namiddag workshops gegeven worden en komt er ook een marktje.”

“Het zou leuk zijn mochten de bezoekers van overdag ook blijven hangen tot de avond. We wilden absoluut vermijden dat we alleen maar de muziekfans zouden aanspreken.”

Jullie organisaties hebben duidelijk een sociaalethische insteek. Uit dat zich ook in de festivals?

Adriansens: “Zeker. Met KUTUNKA werken we vooral rond het thema ‘duurzaamheid’. Dat is voor ons een zeer ruim begrip, waar we niet alleen ecologische, maar ook sociale thema’s onder samenbrengen. Met ons festival  willen we enerzijds laten zien dat je kan fuiven zonder dat je per se vervuilend moet zijn.”

“Dat doen we op verschillende manieren: het gebruik van herbruikbare bekers en ecologische toiletten bijvoorbeeld, en het weren van chemische stoffen in het festival. Anderzijds organiseren we ook workshops over diverse sociale thema’s, zoals de Noord-Zuidverhoudingen en de vluchtelingenproblematiek.”

Christiaens: “Centraal-Amerikadag wil mensen vooral in contact brengen met verschillende Belgische vzw’s die rond Centraal-Amerika werken. We willen mensen die niet echt met het thema bezig zijn, toch even duidelijk maken dat ze ook medeverantwoordelijk zijn voor sommige problemen aan de andere kant van de aardbol.”

Hopen jullie mensen hier dan een geweten mee te schoppen?

Christiaens: “Wij willen mensen inderdaad informeren, maar het moet toch vooral een gezellige dag worden. We willen er een familiedag van maken waar het hele gezin aan zijn trekken kan komen.”

“Dat uit zich ook in de verschillende workshops en spelen waaraan iedereen zal kunnen deelnemen. Voor zij die het thema al kennen, is er ’s avonds wel een panelgesprek, waar een aantal experts de recente revoluties in Centraal-Amerika zullen bespreken.”

Adriansens:  “Vanuit KUTUNKA hopen we vooral een ontmoetingsplaats te creëren waar geëngageerde mensen elkaar kunnen ontmoeten. We willen die mensen een forum geven waar ze hun ding kunnen doen en van elkaar kunnen bijleren.”

“Ook wij mikken natuurlijk op een zo breed mogelijk publiek. We hebben ons festival dit jaar om die reden van woensdag naar zaterdag verplaatst. Naast studenten kunnen ook gezinnen ons eens een bezoekje brengen.”

“Ik denk dat het vooral een erg tof moment gaat worden, waar je ideeën zal kunnen meepikken en je engagement zal kunnen tonen. Mensen moeten hier eigenlijk vooral naartoe komen omdat ze het zich anders een jaar gaan beklagen dat ze niet geweest zijn (algemene hilariteit).”
 

take down
the paywall
steun ons nu!