Een optocht in Athene van de Griekse communistische vakbond PAME (foto: Rob De Wilde)
Nieuws, Wereld, Europa, Economie, Politiek, Griekenland -

“Griekse bevolking op rand van wanhoop”

Griekenland staat op zijn kop. Massaal komt de bevolking op straat. Nationale stakingen en betogingen leggen het land plat. Op die manier toont het volk zijn woede over de diepe crisis waarin het land verwikkeld is en de manier waarop die wordt aangepakt.

woensdag 5 mei 2010 17:33
Spread the love

Ten einde de crisis het hoofd te bieden heeft de regering zeer ingrijpende besparingsmaatregelen opgelegd. De bevolking wordt daardoor het grote slachtoffer. George Dassis, Grieks lid van het Europese Economische en Sociale Comité, verschaft De Wereld Morgen tekst en uitleg bij de huidige problemen in zijn geboorteland.

Maandag legden de vuilophaaldiensten al het werk neer. Hun voorbeeld werd later gevolgd door de leerkrachten, het luchthavenpersoneel en andere ambtenaren die allen overgingen tot een staking van 48 uur. Zij zijn niet van plan zomaar 30 procent van hun loon in te leveren en hun dertiende en veertiende maand op te geven.

“De Griekse bevolking staat op de rand van de wanhoop”, steekt Dassis van wal. “De mensen zijn zo furieus omdat zij op zeer ingrijpende wijze moeten opdraaien voor een crisis waarvoor zij helemaal niet verantwoordelijk zijn.”

De Griekse vakbonden roepen de bevolking op om massaal te protesteren. Het volk moet er alles aan doen om haar sociale rechten en verworvenheden te beschermen.

“De vakbonden willen in de eerste plaats de mensen onderaan de ladder beschermen. Zij eisen van de regering dat niet het volk opdraait voor de crisis, maar wel de bandieten die ervoor verantwoordelijk zijn. De mensen zijn hoegenaamd onschuldig en moeten beschermd worden”, stelt Dassis.

Vorige regeringen

Dassis wil alvast benadrukken dat de bevolking niet zozeer kwaad is op de huidige regering. “De basis voor de huidige crisis werd jaren geleden gelegd door de voorgaande regeringen. Vooraleer Griekenland kon toetreden tot de eurozone (in 2001, nvdr) werd het door de Europese Commissie gecontroleerd op basis van de criteria zoals vastgelegd in Maastricht.”

“Die controle werd gevoerd tijdens de mandaten van de twee vorige regeringen. Nu blijkt dat Griekenland toen al op de foute weg was, maar toch kreeg het toestemming om toe te treden. Dat roept vragen op”, verklaart Dassis. “Waarom werd er toen tijdens dat centrumrechtse bewind niet opgetreden? Het is logisch dat het volk zich bedrogen voelt. De huidige problemen hadden kunnen afgewend worden.”

Optimistisch

Ondanks de grote problemen blijft Dassis geloven in oplossingen. “Het is een heel moeilijke situatie en ze zal nog lang moeilijk en lastig blijven. Maar ik ben ervan overtuigd dat we er ons wel doorslaan. Je moet optimistisch blijven, zonder optimisme heeft het leven namelijk niet veel zin.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!