Politiek, Lokaal, Genk, C-mine, Pieter Stockmans -

Kunstenaar Stockmans onder vuur over C-mine

Met het project C-mine wil de stad Genk zich op economisch en creatief vlak op de kaart zetten. Vijf jaar geleden deed kunstenaar Pieter Stockmans er zijn intrede. Volgens burgemeester Wim Dries (CD&V) fungeert hij als rolmodel. Oppositiepartij ProGenk denkt echter dat het om vriendjespolitiek uit de vorige legislatuur gaat.

vrijdag 16 april 2010 15:57
Spread the love

Pieter Stockmans huurt op de site het beschermde magazijngebouw. Het gebouw wordt nu gerenoveerd tot atelier en tentoonstellingsruimte. Die werken worden voor een groot deel bekostigd met Vlaamse subsidies.

Stockmans zelf investeert er 1,5 miljoen euro in en hij zal ook in het gebouw gaan wonen. Vijf jaar geleden sloot de gemeente, onder het bewind van voormalig burgemeester Jef Gabriels (CD&V), het contract af met Stockmans.

“De band die de kunstenaar met de burgemeester had, doet ons vermoeden dat het om vriendjespolitiek gaat”, zegt Geert Reyskens van ProGenk. “Toen Gabriels nog aan de macht was, trad Stockmans al meermaals op voor de stad Genk. Wij vinden dat ook andere en vooral jonge kunstenaars kansen moeten krijgen.”

Stockmans is intussen 69 jaar, op die leeftijd ligt het niet voor de hand zo’n groot project te beginnen. “Binnen tien jaar kan ik volgens het contract het gebouw kopen, inclusief huis en grond. Met mijn dochter als opvolgster ben ik zeker dat het dan in goede handen zal zijn.”

Volgens ProGenk kan Stockmans de ruimte voor 250.000 euro kopen, voorlopig betaalt hij maandelijks 472 euro huur. De partij uitte daarover ook al wat kritiek omdat die de bedragen te laag vindt. Wanneer we de kunstenaar zijn reactie daarop vragen, wijst hij ons de deur.

“Ik hou me niet bezig met zulke politieke perikelen. Ik betaal trouwens meer huur dan de Euroscoop. Als je dat thema gaat bespelen, is daar de deur”, zegt hij duidelijk geïrriteerd.

C-mine

“Bij C-mine werken we met vier pijlers”, zegt burgemeester Wim Dries (CD&V). “Educatie, cultuur, recreatie en toerisme, en creatieve economie. We willen die pijlers samen brengen, zodat ze elkaar kunnen beïnvloeden.”

C-mine is nog niet officieel geopend. Toch is er al heel wat aan het bewegen. Zo zit het bedrijf Nascom er al met een ploeg van zeventig werknemers.

Momenteel wordt een van de originele gebouwen op de site verder verbouwd. Hierdoor komt 1.600 vierkante meter ruimte vrij, die verhuurd kan worden aan jonge bedrijven en kunstenaars.

“Dan moet er een soort van kruisbestuiving komen. Kunstenaars kunnen meepraten aan de vergadertafel bij bedrijven om hun visie op een bepaalde aanpak te delen”, zegt Dries. Kunstenaar Michaël Verheyden, vooral bekend van zijn handtassenlijn, heeft er alvast een atelier.

C-mine opent zijn deuren in september. Op 30 april wordt Stockmans’ gebouw op de C-mine al officieel geopend. ProGenk zal daarbij uit protest niet aanwezig zijn.

© 2010 – StampMedia – Tomas Bachot en Karen De Bruyn

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!