Iraakse oliewerknemers onder druk

 

Nieuws, Wereld, Economie, Vakbondsrechten, Irak, Basra, Olieraffinaderij, Maliki -

Rechten van oliewerknemers in Basra zwaar geschonden

Vier vakbondsleiders van de Iraakse Refinery Workers Union, de vakbond van de oliewerknemers bij de Southern Oil Company in de zuidelijke havenstad Basra, worden door het management gedwongen overgeplaatst naar andere vestigingen in het land. Dit gebeurde duidelijk als straf omdat ze opkwamen voor de rechten van werknemers.

dinsdag 13 april 2010 12:48
Spread the love

Die betwistbare beslissing werd op 1 april eenzijdig door de directie van het staatsoliebedrijf genomen na weken van aanslepende onderhandelingen tussen de vakbond en de directie van de olieraffinaderij in Basra. De spanningen tussen de vakbond en de directie lopen al geruime tijd op.

Werknemers van Southern Oil Company hielden al sit in-acties op 25 en 26 februari, 2 en 18 maart, en een grote betoging op 28 maart. Telkens ging het om protesten tegen de niet uitbetaling van achterstallige lonen, het niet verhogen van lonen ondanks eerdere afspraken, de aanwerving van tijdelijke arbeidskrachten zonder contract, corruptiebestrijding in het bedrijf om de productie te verbeteren, het recht op vakbondsvertegenwoordiging, enz.

Courrante praktijk tegen vakbonden

Werknemers bestraffen die opkomen voor hun rechten is helaas een courrante praktijk in Irak. Ondanks democratische hervormingen blijft de regering van uittredend premier Maliki antivakbondswetten goedkeuren die flagrant ingaan tegen de conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).

Irak ondertekende verschillende IAO-conventies onder druk van westerse regeringen, maar het blijkt in de praktijk allemaal weinig voor te stellen. Het respect voor de arbeidsrechten in Irak is op dit ogenblik over het algemeen slechter dan onder dictator Saddam Hussein, klagen vele vakbondsleiders.

Het Solidarity Center in Washington vraagt met aandrang dat de Iraakse regering alle antivakbondswetten zou vervangen door een wetgeving die meer in overeenstemming is met de IAO-conventies. Collectieve arbeidsonderhandelingen tussen vrije vakbonden en bedrijfsdirecties moeten mogelijk zijn, zegt ook LabourStart, dat een solidariteitsactie opstartte voor de vakbondsleiders uit Basra.

Overplaatsing als straf

De voorbije jaren zijn al tientallen vakbondsleiders van onafhankelijke vakbonden ontslagen, bedreigd, gepest of overgeplaatst omdat ze opkwamen voor de fundamentele rechten van werknemers. Vooral de praktijk van gedwongen overplaatsing is een veelgebruikte tactiek van Iraakse bedrijfsleiders om de vakbondswerking te verzwakken of helemaal onmogelijk te maken. Vakbondsleiders die in het politiek woelige Irak in een totaal andere regio van het land moeten gaan werken, staan over het algemeen zeer geïsoleerd en kunnen op weinig ondersteuning rekenen. 

De vier vakbondsleiders die worden overgeplaatst zijn: Ibrahim Radhi, de voorzitter van de Refinery Workers Union en vicevoorzitter van de koepelvakbond Iraqi Federation of Oil Unions (IFOU), Ala’ Sabah Miri’e, vicevoorzitter van de Refinery Workers Union, Faraj Rbat Mizba, vakbondswoordvoerder en Khez’al Kadhim, vakbondslid en activist.
IFOU-voorzitter Hasan Jumaa riep op tot internationale druk op de Iraakse regering om de overplaatsingen alsnog ongedaan te maken.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!