Verslag, Nieuws, België, Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Antwerpen, Sluiting, Uitgaan, Uitgaansleven, Bar mondial, 2000, Geluidsoverlast, Patrick Janssens, Suikerrui, Veerle Huysmans -

Bar Mondial sluit na klachten over geluidsoverlast

Het Antwerpse muziekcafé Bar Mondial sluit op 1 mei noodgedwongen de deuren. Aanhoudende klachten over geluidsoverlast en de daarbij horende boetes werden het café fataal. Uitbaters Klaas en Veerle roepen op om op maandag 26 april te protesteren tegen de overdaad aan klachten.

maandag 12 april 2010 20:59
Spread the love

De protestactie zal een straatfeest worden dat op de Grote Markt plaatsvindt tijdens de gemeenteraad”, vertelt de uitbaatster van Bar Mondial, Veerle Huysmans. “We willen met deze actie ons ongenoegen uiten over de gang van zaken. Wij zijn een muziekcafé en organiseren dus optredens. Wanneer mensen naar ons café afzakken om een bepaalde groep te zien en we moeten het optreden na een half uur stilleggen omdat de buren klagen, is dat geen goede reclame voor ons.”

“Antwerpen wil zich profileren als een bruisende stad, maar alle initiatieven die daarmee gepaard gaan worden de kop ingedrukt. Als je een studentenstad wil zijn, moet je de overlast erbij nemen en niet alleen de goede dingen willen,” zegt Huysmans nog.

Stappenplan

Uit een rondvraag in de buurt van Bar Mondial blijkt dat de meeste buurtbewoners weinig of geen last hebben van teveel lawaai ’s nachts. Maar het is niet de mening van de meerderheid waar rekening mee wordt gehouden. Klachten van individuen worden altijd nagetrokken. Als er inderdaad overlast wordt vastgesteld, wordt er politioneel opgetreden.

Het stadsbestuur zelf ontkent dat het beleid rond geluidsoverlast in het leven is geroepen om horecazaken de keel dicht te knijpen. Integendeel zelfs: geluidsoverlast is dan wel een prioriteit voor de politie, de stad heeft een stappenplan opgesteld om ervoor te zorgen dat café-uitbaters niet meteen voor een ultimatum worden gesteld.

Objectieve meting

Wanneer er klacht wordt ingediend door een buurtbewoner, wordt er altijd een objectieve meting gedaan door een geijkt toestel. Als het lawaai meer dan vijf decibel boven het achtergrondgeluid uitkomt, wordt de klacht ontvankelijk verklaard. Maar dan nog zal de horeca-uitbater eerst een mondelinge verwittiging krijgen. Na een tweede klacht komt een schriftelijke aanmaning die beschrijft welke maatregelen er genomen kunnen worden om geluidsoverlast tegen te gaan. Pas na een derde keer kan de burgemeester beslissen om de zaak één of meerdere weekends te sluiten.

“In het geval van Bar Mondial is de hele procedure doorlopen en is er zelfs een hoorzitting met alle partijen geweest om tot een passende oplossing te komen”, luidt het bij het stadsbestuur. “Burgemeester Patrick Janssens beseft dat het een moeilijke kwestie is, maar met een beetje goede wil van beide kanten zou er zeker een alternatief uit de bus gekomen zijn.”

© 2010 – StampMedia – Elise Meekers

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!