Eindelijk kon de vreedzame mars door Benguela trekken

 

Nieuws, Wereld, Afrika, Angola, Sociaal protest, Huisvesting, Benguela, Protestmars -

Vreedzame mars in Benguela is les in ‘burgerschap’

Zaterdag 10 april kon in Benguela eindelijk de lang aangekondigde protestmars plaatsvinden 'Laat mijn huis staan'. Dit is een protest tegen de gedwongen sloping en uitzettingen van woningen in de Angolese sloppenwijken. De mars was eerder al verboden.

zondag 11 april 2010 20:47
Spread the love

Een brede coalitie van de civiele samenleving, gecoördineerd door de NGO Omunga, had tot de mars opgeroepen om te protesteren tegen het regeringsbeleid waarbij sloppenwijken in de zuidelijke stad Lubango moesten verdwijnen voor de aanleg van een spoorweg.

Begin maart waren bij gewelddadige uitzettingen in Lubango nog zeven mensen om het leven gekomen. De officiële media hadden met geen woord over de dramatische gebeurtenissen gerept. De verontwaardiging bij de Angolese civiele samenleving was groot.

Recht op wonen geschonden

Er was op geen enkel moment overleg geweest tussen de autoriteiten en de betrokken bewoners van de sloppenwijk. Het recht op wonen en de waardigheid van de armste bevolkingsgroepen was zwaar geschonden, vonden de mensenrechtenorganisaties. Voorlopig wonen de 3.000 getroffen families in tentenkampen ver buiten de stad.

Het was zeker ook niet de eerste keer dat dergelijke uitzettingen plaatsvonden in Angola. In en rond de hoofdstad Luanda woont een meerderheid van de inwoners in informele nederzettingen die al vaker het doelwit waren van slopers.

Omdat de lokale provinciegouverneur van Huíla rellen vreesde, had hij elke protestbijeenkomst in Lubango verboden. Daarop probeerden actiegroepen een mars te organiseren in de havenstad Benguela.

Maar ook daar was de geplande vreedzame protestmars van 25 maart mislukt doordat de lokale provinciegouverneur de manifestatie ook had verboden en de oproerpolitie massaal aanwezig was met 300 zwaarbewapende manschappen.

Internationale campagne

Ondertussen had een internationale campagne, ondersteund door de International Alliance of Inhabitants (IAI) die opkomt voor de belangen van bewoners tegen huisuitzettingen, niet stilgezeten. Van overal ter wereld werden protestbrieven geschreven naar de Angolese autoriteiten. Op 8 april had ook Amnesty International zich in het debat gemengd en de regering in Luanda uitdrukkelijk gevraagd om het recht op vrije meningsuiting niet langer aan banden te leggen.

Het vreedzaam uitoefenen van burgerrechten is trouwens ook opgenomen als fundamenteel recht in de in januari 2010 goedgekeurde nieuwe grondwet van Angola. Maar sociaal protest blijft een uiterst zeldzaam fenomeen in een land dat 27 jaar burgeroorlog heeft gekend en maar moeizaam afrekent met de spoken uit het verleden.

Aanvankelijk had de gouverneur van Benguela de nieuw aangekondigde mars van zaterdag opnieuw verboden. Maar ongeveer 150 betogers daagden toch op in het centrum van de stad en konden – tot hun eigen verbazing – ongestoord hun mars houden, daarbij zelfs geholpen door de verkeerspolitie die zorgde dat het drukke verkeer werd omgeleid.

Les in burgerschap

Alle betogers droegen witte T-shirts met daarop de tekst ‘Não Partam a Minha Casa’ (Laat mijn huis staan). De manifestatie verliep rustig. Omunga, de NGO die de mars organiseerde, zag hierin een gunstig teken dat het gezond verstand het had gehaald en de noodzaak om de menselijke waardigheid te respecteren.

“Benguela heeft dit land een les in burgerschap gegeven. De kreten van protest vulden de straten en trokken de aandacht van de hele wereld dat democratie mogelijk is. Deze vreedzame mars bevorderde de vooruitgang in het democratisch proces waaraan dit land zo’n behoefte heeft. Dit is weer een stap die de civiele samenleving heeft bereikt”, verklaarde José Patrocínio van Omunga bij het slot van de manifestatie in Benguela.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!