Opgroeien in de stad of op het platteland?
Nieuws, Samenleving, België, Stampmedia, Kinderen, Stad, Platteland, Opgroeien -

Opgroeien in de stad of op het platteland?

donderdag 1 april 2010 21:36

Veel toekomstige ouders overwegen om van de stad naar het platteland te verhuizen. Maar is de stad echt te gevaarlijk? En is het dorpsleven niet wat te conservatief? Sociologe Isabelle Pannecoucke legt uit waarom het niet uitmaakt of je kind opgroeit in Gullegem of in Borgerhout.

”Borgerhout is gevaarlijk. Wie laat er daar nu zijn kind opgroeien? Je moet er goed gek voor zijn!“ Aan het woord is Frans Versmissen (52) uit Gullegem, een rustig dorp in West-Vlaanderen. Maar is het echt een slecht idee om in zo’n buurt te gaan wonen? We vroegen het aan een sociologe én aan de kinderen zelf.

Ouders veel belangrijker dan plaats

”De plaats waar een kind opgroeit heeft helemaal niet zoveel invloed als men denkt”, zegt Pannecoucke. ”Ouders die hun kinderen niet kunnen helpen met huiswerk en niet de nodige kansen kunnen geven, beïnvloeden veel meer de ontwikkeling van hun kind dan de buurt waarin ze opgroeien. Jammer genoeg is dit vaak zo bij allochtone kinderen. Voor hen is de omgeving waarin ze opgroeien veel meer bepalend dan voor autochtone kinderen.”

”Wanneer je van allochtone afkomst bent en je gaat solliciteren heb je minder kans om aangenomen te worden dan wanneer je gewoon uit Molenbeek of Borgerhout komt. Maar het is moeilijk om segregatie tegen te gaan. De mens zit zo in elkaar; hij zoekt zijn eigen soort op. Vroeger was Antwerpen-Zuid een plek waar veel migranten woonden. Geleidelijk aan zijn daar jonge gezinnen gaan wonen en nu is Antwerpen-Zuid een hippe plek. De migranten zijn opgeschoven naar de buitenwijken.”

Buurt groter maken

Buurten zoals Molenbeek of Borgerhout hebben geen negatieve invloed op autochtone kinderen, omdat de gezinnen die er wonen zich niet beperken tot de buurt waarin ze wonen. Ze gaan elders naar school, volgen tekenles in de grootstad, doen inkopen in de nabije omgeving… Het kan net goed zijn voor hen om in zo’n omgeving op te groeien.

Pannecoucke: ”Als de kinderen wat ouder worden is de stad een perfecte omgeving. Er is meer verscheidenheid, meer creativiteit en ze krijgen er meer kansen. Ze leren ook beter om te gaan met migranten. Kinderen vinden het fantastisch om nieuwe dingen en mensen te leren kennen. En maken ze een negatieve ervaring mee, dan is deze tenminste gegrond en niet zomaar van horen zeggen.”

Criminaliteit?

De cijfers tonen aan dat er meer criminaliteit is in de stad dan op het platteland. Is dat dan geen slechte omgeving om kinderen op te voeden? Pannecoucke: “De cijfers kunnen we niet ontkennen, maar er is geen verschil tussen het plegen van misdrijven tussen stads- en plattelandsjongeren. De jongeren van het platteland plegen gewoon hun misdaden in de stad.”

Conservatief

Pannecoucke: ”Vroeger was er een groter mentaliteitsverschil tussen de stad en het platteland, maar dat is doorheen de jaren afgenomen. Ouders nemen hun kinderen mee naar de stad en kinderen van de stad komen vaker op het platteland. We zien ook dat ze zich aanpassen aan hun omgeving. De meeste kinderen willen zelfs blijven wonen waar ze zijn opgegroeid.”

School en crèche

“Ik zou jonge gezinnen zeker niet afraden om in de stad te gaan wonen. Voor de ontwikkeling van je kind kan het absoluut geen kwaad. Je zal eerder met andere problemen te maken hebben, zoals het vinden van een crèche of een goede school. Wanneer één van de kinderen ziek wordt, is het onmogelijk om ze naar hun oma te brengen als die nog in haar dorp woont. Het tekort aan scholen is alvast zeer actueel. Als ze daar niks aan doen zullen de jonge gezinnen zich genoodzaakt zien om terug te keren naar het platteland.”

”Antwerpen doet er wel heel wat aan om de stad aantrekkelijk te maken. Ze focussen op de mooie plekjes van de stad. Kijk maar naar de reclamespotjes op de televisie met de slogan ‘t Stad is van iedereen. Ze lokken jonge gezinnen naar de stad. Buurten zoals Borgerhout zijn net interessant omdat de huizen er goedkoper zijn dan in het centrum van de grootstad.”

© 2010 – StampMedia – Emi Catteeuw

take down
the paywall
steun ons nu!