flyer A6 WITTE LINTEN 2012 DRUK
Nieuws, Wereld, Samenleving, België, Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, Zij-kant, Geweld tegen vrouwen, White Ribbon, VIVA-SSV -

VIVA-SVV en zij-kant voeren post-it war tegen geweld op vrouwen

Naar aanleiding van de internationale wittelintencampagne maken vrouwenorganisaties zij-kant en VIVA-SVV op vrijdag 23 november een groot wit lint met post-its aan het Centraal station in Brussel. Zo uiten ze hun ongenoegen over geweld op vrouwen, dat in België 1 op 5 vrouwen treft. Daarna trekken ze naar het kabinet van minister van Justitie Annemie Turtelboom om hun beleidsaanbevelingen te overhandigen.

woensdag 21 november 2012 12:28
Spread the love

Witte linten-campagne

Het witte lint is het internationale symbool tegen geweld op vrouwen. De wereldwijde wittelintencampagne loopt jaarlijks van 25 november tot 6 december. Op vrijdag 23 november 2012 geven zij-kant en VIVA-SVV het startschot van de ‘post-it war’ tegen geweld op vrouwen. Ze roepen iedereen op om met post-its een groot wit lint te vormen op ramen van gebouwen. 

Zij-kant en VIVA-SVV komen jaarlijks op tegen geweld op vrouwen

Vrouwenorganisaties zij-kant en VIVA-SVV voeren al acht jaar op rij een sensibiliseringscampagne tegen partnergeweld. Dit jaar loopt hun actie van 20 oktober tot 25 november en kaarten de organisaties de problematiek van seksueel geweld binnen de relatie aan. Onder het motto ‘Je hebt geen hoofdpijn nodig om nee te zeggen’ benadrukken ze het belang van respect en communicatie tussen bedpartners.

Hij bedoelt het niet zo

In België wordt minstens een op vijf vrouwen in de loop van haar leven slachtoffer van geweld binnen een partnerrelatie. Seksueel partnergeweld komt voor in alle lagen van de bevolking, in alle leeftijdsklassen, bij elke levensovertuiging en in alle relatievormen. 

Geweld binnen persoonlijke relaties werd nog maar vrij recent erkend als een maatschappelijk probleem, als een fenomeen dat de individuele levenssfeer overstijgt. Partnergeweld werd in België pas bij wet van 24 november 1994 als misdrijf erkend en als zodanig afzonderlijk in de statistieken geregistreerd vanaf 1998. Sinds 1989 is verkrachting binnen het huwelijk strafbaar. 

De cijfers die voorhanden zijn geven geen realistisch beeld van de werkelijkheid. Er bestaat nog altijd veel schroom om naar buiten te komen met geweld binnen het gezin en met seksueel partnergeweld in het bijzonder. Er wordt maar zelden aangifte gedaan en het gewelddadig gedrag wordt vaak vergoelijkt. “Hij bedoelt het niet zo.” “Hij heeft beloofd dat het niet meer zal gebeuren.” 

Beleidsaanbevelingen seksueel partnergeweld

Samen met Prof. dr. Liesbet Stevens, seksueel strafrechtspecialiste aan de KUL, formuleren zij-kant en VIVA-SVV enkele concrete beleidsvoorstellen om seksueel partnergeweld een halt toe te roepen:

1. In een relatie heb je het recht hebt om ‘nee’ te zeggen.

2. Het gerechtelijk apparaat moet seksueel partnergeweld ernstig nemen.

3. Er is nood aan outreachende, aanklampende hulpverlening voor slachtoffers en daders van partnergeweld.

4. Er is nood aan vormingen over partnergeweld voor medisch, politioneel en gerechtelijk personeel.

5. Er is nood aan meer expertise in het verzamelen van bewijzen van partnergeweld

6. De gerechtelijke procedure inzake partnergeweld kan en moet verbeterd worden.

7. Bestraffing van partnergeweld moet verzwaard en gediversifieerd worden.

8. Seksueel (partner)geweld moet een prioriteit zijn en blijven in het Nationaal Veiligheidsplan.

9. In het Strafwetboek zijn concrete verbeteringen nodig inzake partnergeweld.

Meedoen? Praktisch: wanneer, wie, waar, wat?

Vrijdag 23 november 2012

08:00-09:30u, Europakruispunt 4, ingang station Brussel-Centraal:

Op een groot ‘mobiel’ raam maken VIVA-SVV en zij-kant een groot wit lint met post-its en delen ze witte linten uit aan pendelaars en voorbijgangers.

13:00u, Beleidscel en Secretariaat van de Minister van Justitie, Waterloolaan 115, 1000 Brussel:

Karin Jiroflée, voorzitter van VIVA-SVV en Inga Verhaert, voorzitter van zij-kant, overhandigen hun beleidsaanbevelingen aan minister van Justitie Annemie Turtelboom.

take down
the paywall
steun ons nu!