Bron: Pixabay
IPS

Rivier Theems ernstig vervuild met plastic

Op sommige plaatsen in de rivier de Theems, de grootste rivier in Engeland, spoelen 94.000 microplastics per seconde door de rivier. Dat is meer dan in andere vervuilde Europese rivieren zoals de Donau en de Rijn. Dat zeggen onderzoekers van de Royal Halloway University of London.

donderdag 23 juli 2020 14:11
Spread the love

 

Deeltjes die vrijkomen uit wasmachines en afvalwater worden het vaakst ingeslikt door dieren. Maar deeltjes die afkomstig zijn van grotere stukken plastic die uiteenvallen, zoals verpakkingsmaterialen, werden het meest aangetroffen in het water.

In een laboratorium werden 135 krabben onderzocht, de invasieve Chinese wolhandkrab en de inheemse krab. In totaal werden in deze dieren 874 stukjes en kluwens plastic gevonden en verwijderd. De aanwezigheid van plastic kan tot gevolg hebben dat dieren minder voedsel eten, waardoor ze ook minder energie hebben om te groeien en zich voort te planten.

Vochtige doekjes

“Van veel soorten is bekend dat ze weinig microplastics binnen krijgen, met uitzondering van soorten zoals zeevogels. Het was schokkend om te zien dat deze krabben vol zaten met plastic”, zegt onderzoeker Alex McGoran. Met name in de inheemse Chinese krab werd veel plastic aangetroffen; het is nog onduidelijk waarom dat juist bij deze soort het geval is.

De onderzoekers troffen ook veel “doorspoelbare” en “niet-doorspoelbare” vochtige doekjes aan, die eveneens een bron van plasticvervuiling zijn in de Theems. Deze doekjes belanden via wc’s in het rioolwater en komen in grote aantallen terecht op de zuidoever van de Theems, iets stroomopwaarts van Hammersmith Bridge. Daar is zelfs een “afzichtelijk rif” met doekjes ontstaan.

Covid-19-handschoenen

De plasticvervuiling in de Theems kan ook terechtkomen in de Noordzee, en zo een potentiële bedreiging vormen voor de gezondheid van mensen en ecosystemen.

Dave Morritt van de afdeling Biological Sciences aan Royal Halloway, ziet een verband tussen de vervuiling en het toenemende gebruik van plastic items die eenmalig gebruikt worden. Dit zijn bijvoorbeeld gezichtsmaskers,  handschoenen en schoonmaakproducten die plastic bevatten, en die mensen gebruiken om zich te beschermen tegen covid-19.

Hoewel de rivier nu minder schadelijke chemische stoffen bevat dan vroeger, zoals zware metalen, is daar een ernstige plasticvervuiling voor in de plaats gekomen, zegt onderzoeker Paul Clark. “En daardoor wordt het leven in de rivier opnieuw bedreigd.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!